Viele Euro Geldscheine

Poslanici častili i bogate opštine na štetu države

Izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koje je Skupština usvojila 30. jula, država je u značajnoj mjeri ostala bez prihoda koji se sada dodatno ustupaju opštinama. Izmjene su usvojene mimo saglasnosti Vlade, i koštaće državni budžet 50 miliona eura.

Cilj izmjena bio je da se opštinama nadoknadi dio prihoda izgubljen zbog smanjenja dažbina iz projekta “Evropa sad”, ali je to urađeno bez potrebne analize jer je opštinama nedostajalo do 20 miliona eura. Sada će novac dobiti i bogate opštine sa primorja i Podgorica, koje nisu imale gubitke zbog “Evrope sad” ili su oni bili minimalni.

Opštinama na jugu i u centralnom dijelu država sada izdvaja 50 odsto poreza na dohodak fizičkih lica, dok je taj porez prije izmjena iznosio između 12 i 18 odsto zavisno od stepena razvoja, dok će opštine na sjeveru dobijati kompletan prihod poreza, umjesto polovinu.

Svim opštinama će se ustupiti i 30 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica za neprijavljeni prihod, koji bi trebalo da se naplaćuje kada se ispune svi zakonski uslovi.

Uz to, Egalizacionom fondu će ići 20 odsto prihoda istog istog poreza, kao i 20 odsto poreza na promet nepokretnosti, što je duplo veći iznos nego ranije.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je juče kazao, povodom 100 dana Vlade, da je usvojenim izmjenama od države oduzeto novih 50 miliona eura, koje su ustupljene lokalnim samoupravama.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …