Joanikije: Notorna laž je da se crkvena imovina prepisuje Beogradu

Mitropolit MCP Joanikije je, komentarišući primjedbe Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kazao da se oni nijesu oglašavali povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Oni se nijesu oglašavali kada je vlast sa zlom namjerom bila pripremila sve da na taj način oduzme sve svetinje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim eparhijama srpske crkve u Crnoj Gori. Kako se tada nije oglasila?”, kazao je Joanikije.

Na konstatacije koje se mogu čuti u javosti da se potpisivanjem Temeljnog ugovora sva crkvena imovina u Crnoj Gori prepisuje Beogradu mitropolit je kazao: “To su notorne laži i manipulacije”.

On ističe da je sva imovina upisana na eparhije SPC koje djeluju u Crnoj Gori.

“Sva imovina unešena je u Katastar Crne Gore. To je crkvena imovina ali zakoni Crne Gore se odnose na tu našu imovinu. Mi smo vlasnici imovine kao i svi ostali vlasnici u Crnoj Gori”, dodao je.

Joanikije je kazao da potpisivanjem Temeljnog ugovora SPC nije dobila ništa više nego Katolička crkva ili Islamska zajednica svojim ugovorima.

“Možda smo u nekom pogledu dobili i manje nego Katolička crkva. Oko javno-pravnog statusa, tu je mnogo više naglašen javno-pravni subjektivitet Katoličke crkve u Crnoj Gori nego SPC”, kazao je on za TVCG.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …