Viele Euro Geldscheine

Đurović: Cijena novca raste, a Crnoj Gori predstoji novo zaduživanje

možemo biti optimisti i ne možemo se nadati nikakvim rezultatima preko noći, situacija u Crnoj Gori je dosta ozbiljna i iako se turistička sezona odvija ipak zadovoljavajućom dinamikom to nije dovoljno da se stabilizuju naše javne finansije, saopštila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i bivša ministrica evropskih integracija Gordana Đurović.

Ona je navela da smo dočekali 100 dana Vlade, obraćanje premijera i ministara, međutim, kada pogledamo normativne i političke prioritete teško je složiti se da su baš tako uspješno ostvareni.

Kao prvo, veoma su ambiciozni za Vladu koja bi trajala četiri godine a ne da budu ostvareni poslije 100 dana. Poklapa se ovih 100 dana Vlade i sa posjetom Međunarodnog monetarnog fonda čije su procjene o stanju crnogorske ekonomije mnogo realnije i nažalost, mnogo sumornije – kazala je Đurović za Al Jazeera Balkans.

Kako je rekla, cijena novca raste a Crnoj Gori predstoji novo zaduživanje.

Kako nam je ministar finansija saopštio, već trenutno u državnoj kasi fali 170 miliona eura i moraće se vrlo brzo raditi rebalans. Po makroekonomskim proekcijama koje su nedavno usvojene u Vladi sledeće godine nam fali 700 pa onda opet 700, pa onda 2025. godine milijardu eura. Preporuka Međunarodnog monetarnog fonda je da stabilizujemo prihode, da ih realno procjenjujemo i da vrlo rigorozno ne dozvoljavamo da više raste nijedan oblik javne potrošnje – rekla je Đurović.

Ona smatra da u ovoj predizbornoj kampanji u kojoj se već nalazimo, u ovom moru obećanja, rastu plata i naravno penzija teško je kontrolisati tokove javne potrošnje, tako da crnogorskim javnim finansijama predstoji jedna teška borba za srednjoročnu stabilizaciju za koju političari očito nemaju baš puno sluha.

Jer je njima odnos prema biračima važan – poručila je Đurović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …