Niko neće u Jovanićevu fotelju

Privredni sud počeo je sa razrješenjem stečajnih upravnika i delegiranjem novih u predmetima koje su dužili uhapšeni Saša Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, a koje Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su bili dio kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Rješenja o razrješenju osumnjičenih stečajnih upravnika do sada su donijeli sudija Privrednog suda Dragan Vučević i zamijenica predsjednika tog suda Dijana Raičković, a u predmetima u kojima su oni postupajuće sudije.

Prema podacima “Vijesti”, odluka o imenovanju novih stečajnih upravnika uslijedila je nakon više pismenih obraćanja stranaka u stečajnim postupcima koji su od Privrednog suda tražili delegiranje novih upravnika “kako ne bi nastupila šteta zbog toga što su zaduženi stečajni upravnici pod istragom SDT-a”.

Imenovanje novih stečajnih upravnika uslijedila su u stečajnim predmetima – “Simon Voyages”, “Mikulići company”, “Nivel Invest”, “SAB – gradnja”, “3 Princa”…

Takva rješenja sudija Privrednog suda donijeta su zbog toga što su uhapšeni stečajni upravnici “objektivno spriječeni da preduzimaju radnje”, koje bi trebalo da obavljaju u zakonom propisanim rokovima kako bi se time “spriječila eventualna šteta stečajnom dužniku i stečajnoj masi u predmetima koje duže”.

Sud je imao u vidu i da okolnost, koja je poznata strankama kao i široj javnosti, da su osumnjičeni stečajni upravnici u pritvoru od 9. maja ove godine, te da su objektivno spriječeni da preduzimaju radnje kako bi spriječili da nastupi šteta u stečajnim predmetima.

”Imali smo u vidu podnijeta, obrazložena pismena obraćanja, pojedinih stranaka, odnosno učesnika u postupku, i to upravo vezano za potrebu preduzimanja konkretnih radnji, kako bi se spriječio nastanak štete, odnosno kako bi se određene neophode radnje preduzele u zakonom propisanim rokovima, koji je po prirodi hitan postupak prema Zakonu o stečaju”, navodi se u jednom od rješenja o imenovanju novog stečajnog upravnika.

U sudskim rješenjima pozvali su se na član 22 stav 1 Zakona o stečaju, kojim je predviđeno da sud po službenoj dužnosti može razriješiti stečajnog upravnika ako ne ispunjava svoje obaveze jer zakonski tekst nije predvidio šta sud da radi ukoliko se otvoren krivični postupak protiv stečajnih upravnika…

Petoro stečajnih upravnika uhapšeni su u okviru istrage SDT-a u kojoj je osumnjičen i predsjednik Privrednog suda u dva mandata Blažo Jovanić.

Oni su uhapšeni, 9. maja ove godine, a po odluci Apelacionog suda od 1. jula ove godine za još dva mjeseca im je produžen pritvor u Spužu, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a KZ CG i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 KZ CG.

Pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) su i Pavić Globarević, Stana Čelebić, Darko Perović, Omer Markišić, Dejan Golubović, Vladan Nikolić, Danijela Laković i pravna lica “Titan security”, “Securitas Montenegro”, “Top force system” i “Ogimar MNE”, zbog sumnje da su u 10 stečajnih predmeta sa Jovanićem i osumnjičenim stečajnim upravnicima, nezakonito postupali.

Niko neće Blažovu fotelju
Još nema zainteresovanih kandidata koji bi htjeli da sjednu u “vruću fotelju” razriješenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, jer dan prije zaključenja javnog oglasa Sudskog savjeta niko zvanično nije dostavio prijavu.

”Još nema zainteresovanih kandidata. Krajnji rok za okončanje oglasa je 28. jul”, nezvanično je rečeno “Vijestima” u Sudskom savjetu.

Sudski savjet je na sjednici, 1. jula ove godine, donio odluku o izmjeni Plana slobodnih sudijskih mjesta, ali i odluku da se raspiše javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda.

Savjet je tog dana riješio i da se Jovanić razriješi dužnosti predsjednika Privrednog suda, na predlog predsjednika Apelacionog suda Mušike Dujovića.

Prije toga, SS je 18. maja privremeno udaljio sa dužnosti Jovanića do okončanja krivičnog postupka koje je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo protiv njega.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …