Makron u Africi: Hrana i energija rusko oružje

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali “rusko ratno oružje”, odbacivši ocjene da su sankcije Zapada doprinijele globalnoj krizi u snabdijevanju hranom.

Kamerun, gdje je Makron započeo posjetu Africi, bori se, kao i mnoge zemlje u razvoju, s povećanim cijenama nafte, đubriva i prehrambenih proizvoda. Zbog nestašice goriva prošle nedjelje u glavnom gradu Jaundeu stvorili su se veliki redovi na benzinskim stanicama, naveo je Rojters.

“Neki nas krive da su evropske sankcije (Rusiji) uzrok svjetske krize s hranom, uključujući u Africi. To je potpuno pogrešno”, rekao je Makron tokom sastanka s predstavnicima francuske zajednice u Kamerunu.

Makron je istakao da se afričkom kontinentu mora pomoći da više sam proizvodi.

“Hrana, kao i energija, postali su rusko ratno oružje”, ocijenio je francuski predsjednik.

Cilj Makronove posjete Africi jeste jačanja političkih veza s kontinentom i pomoć u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdijevanju hranom usljed rata u Ukrajini.

Kamerun je glavni proizvođač hrane u centralnoj Africi i očekuje se da će Makronova delegacija tokom posjete tražiti investicione mogućnosti u sektoru poljoprivrede, javio je Rojters.

Istovremeno, mnoge afričke nacije se suočavaju s problemima u snabdijevanju hranom i energijom zbog zavisnosti od ruskih žitarica i energetskih izvora, ali se žitom snabdijevaju i iz Ukrajine, što je sada u zastoju zbog rata.

Makronova posjeta Africi, prva od reizbora u aprilu, koincidira s posjetama afričkim državama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika SAD za Rog Afrike Majka Hamertoa.

Makron će sutra posjetiti Benin, a u četvrtak Gvineju Bisao.

Tanjug

Provjerite slična mjesta

Kulminirale nesuglasice: Promjene u menadžmentu i Odboru direktora Barske plovidbe  

Izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić napustio je ovu funkciju. Prema saznanjima Primorskog portala …