Deset zemalja gdje opada broj stanovnika. Ima i susjeda

Od sredine 1900-ih, globalna populacija je pratila strmu uzlaznu putanju. Iako je veći dio tog rasta koncentriran u Kini i Indiji, istraživači očekuju da će se sljedeći val rasta dogoditi u Africi.

Od 2019. godine prosječna žena u Nigeru tokom života ima više od šestoro djece. Na suprotnom kraju tog spektra nalaze se brojne zemlje za koje se čini da se smanjuju iz perspektive broja stanovništva.

Kako bi rasvijetlili takav iznenađujući trend, Visual Capitalist analizirao je koje su to zemlje u svijetu čiji ukupan broj stanovnika opada.

Njihova tabela rangira zemlje prema stopi pada broja stanovništva, a na osnovu predviđene stope promjena između 2020. i 2050. godine koristeći podatke Ujedinjenih nacija (UN).

Bosna i Hercegovina nalazi se na šestom mjestu u top 20 država čiji broj stanovnika opada prema projiciranoj stopi između 2020. i 2050. godine. Tokom tog perioda BiH očekuje pad broja stanovnika od 18,2 posto. Prosječna starost stanovnika u BiH je 43,1 godinu.

Na prvom mjestu je Bugarska, iza koje slijede Litvanija, Latvija, Ukrajina i Srbija. Nakon šestog mjesta na kojemu je naša zemlja, nalaze se Hrvatska, Moldavija, Japan i Albanija.

Mnoge od top 20 zemalja nalaze se u istočnoj Evropi ili blizu nje iz razloga kao što je stopa nataliteta koja je, prema Petersonovom institutu za međunarodnu ekonomiju (PIIE), opala od raspada Sovjetskog Saveza.

Širom tog regiona, prosječan broj djece po ženi pao je sa 2,1 u 1988. na 1,2 već do 1998. godine.

Stope nataliteta su se od tada neznatno oporavile, ali nisu dovoljne da nadoknade stope smrtnosti i migracije, odnosno broj građana koji napuštaju svoje zemlje kako bi živjeli negdje drugo.

Istočna Evropa je doživjela nekoliko talasa migracije nakon proširenja granica Evropske unije (EU) 2004. i 2007. godine. PIIE izvještava da je do 2016.godine 6,3 miliona stanovnika iz istočne Evrope živjelo u drugim državama EU.

U skupu podataka postoje dva geografska ekstrema koji se nalaze na obje strane Evrope.

Prvi je Japan, u kojem stope nataliteta kontinuirano opadaju od 1970. godine, ali je tek 2010. godine ukupna populacija zemlje počela da se smanjuje.

Klix

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …