Ekolozi protiv HE Komarnica: Skupi eksperiment bez valjane procjene štete

Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu koji bi imala izgradnja HE Komarnica dobio je 87 primjedbi komisije Agencije za zaštitu životne sredine. Tako su ekološki aktivisti dobili dvije i po godine, na koliko je stopirana bilo kakva aktivnost u njenoj izgradnji, da nađu način da je spriječe i potvrde tezu da je HE Komarnica samo skupi eksperiment koji bi Crnoj Gori donio svega tri do četiri odsto od ukupne proizvodnje energije i ogromnu devastaciju tog predjela, ali i veliki fnansijski gubitak.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić kazao je Pobjedi da je Komisija naložila da se pristupi detaljnom istraživanju prostora i da se obezbijede konkretni (jasni) podaci o vrijednosti prostora i o gubicima koji će uslijediti eventualnom izgradnjom HE.

Dok je zakonom definisana procedura u toku, bilo koje aktivnosti se ne mogu preduzimati na datom području – najavio je Gazdić.

On je pojasnio da se urađeni Elaborat temelji na istraživanjima, koja su rađena samo na četiri lokaliteta, „na najpristupačnijim mjestima, čime nije moglo da se obavi ni temeljno rekognosciranje terena, a time i vrlo teško da se dobije uvid u sve relevantne karakteristike područja, kao i posljedice koje će nastati“.

Gazdić je istakao da je bilo potrebno uraditi procjene brojnosti populacija, a posebno je to važno za endemske i zaštićene vrste, odnosno za krovne vrste za koje je trebalo uraditi detaljne bazične analize i procijeniti njihovu brojnost.

Predmetnim elaboratom mjere ublažavanja i kompenzacije nijesu mjerljive, realne, niti dovoljno jasno, detaljno i adekvatno definisane, što proizilazi iz nedostatka podataka o različitim grupama organizama koje je neophodno da elaborat sadrži – rekao je Gazdić.

Ekološki aktivisti koji su imali uvid u Elaborat su Pobjedi kazali da u njemu nema detaljnih opisa vrsta, te da zbog toga ne znaju ni što postoji ni što bi se izgubilo, te se zbog nepotpunih opisa ne mogu predložiti ni određene mjere zaštite.

Odluke koje (ne) obavezuju
Direktorica NVO Green Home Azra Vuković podsjeća da se u Rezoluciji Evropskog parlamenta, koja je usvojena 23. juna 2022. godine, u dijelu koji se odnosi na životnu sredinu, energiju i transport, vrlo jasno izražava zabrinutost zbog štete na vodnim tijelima i rijekama zbog infrastrukturnih projekata, uključujući Komarnicu.

Ekološka udruženja tvrde da se ovakvi projekti već godinama ne rade u razvijenim zemljama, te da bi za mnogo manje novca Elektroprivreda Crne Gore mogla dobiti potrebnu energiju, investiranjem u pouzdane sisteme koji se oslanjaju na sunce ili vjetar.

Ponovo je sva težina i odgovornost stavljena na instituciju koja se bavi životnom sredinom iako je upitna pravna i ekonomska opravdanost čitavog projekta. Komarnica nije samo pitanje životne sredine, već i pravno, energetsko i ekonomsko – kazala je Pobjedi Andrijana Mićanović iz Crnogorskog društva ekologa.

S druge strane EPCG i resorna ministarstva smatraju da je izgradnja HE Komarnica velika razvojna šansa za Šavnik i Plužine, te da će finansijski biti održiva.

U najavi energetske krize koja se očekuje od jeseni zbog rata u Ukrajini, ekološki eksperti tvrde da je energija sunca i vjetra najbolji izbor za Crnu Goru, jer se na taj način smanjuje zavisnost od uvoza i cijene električne energije.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …