Udarne vijesti
plantaze

Vukotić i ekipa pali zbog fabrike briketa

Specijalno državno tužilaštvo je istraživalo poslovanje Plantaža po osnovu krivične prijave novog rukovodstva kojom su bivši članovi borda direktora osumnjičeni da su OMP Engineeringu pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.

Uhapšeni su Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Anica Hajduković i određeno im je policijsko zadržavanje, nakon čega će biti privedeni specijalnom državnom tužiocu.

Vukotić je u prijavi označen kao šef kriminalne grupe koji je davao naloge ostalim članovima kako da prikažu odnos sa OMP Engineeringom, u cilju potpisivanja poravnanja. Mihailović je, navodno, postupao po nalozima Vukotića i na sjednicama borda zastupao stav da je vansudsko poravnanje dobro za Plantaže. Prijavom je obuhvaćena i Verica Maraš, za koju se tvrdi da je pripremala izvještaje koji su trebali da potvrde opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Maraš na sjednicama borda tvrdila da su Plantaže u zajedničku fabriku briketa uložile 450.000 eura, a OMP Engineering 1,12 miliona, iako je znala da su ulaganja državne firme bila znatno veća.

Plantaže su 2009. objavile javni poziv kojim su tražile partnera za fabriku briketa, na koji se javila kompanija OMP Engineering, vlasnika Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića. Oni su u septembru 2009. zaključili ugovor o osnivanju zajedničke kćerke- kompanije Plant-OMP koja je trebalo da proizvodi brikete od loze.

Fabrika je zvanično otvorena u julu 2011. godine, ali nikada nije počela da radi. Tri godine kasnije OMP Engineering tužio je Plantaže tražeći šest miliona eura jer državna kompanija, navodno, nije obezbijedila dovoljno sirovina za proizvodnju briketa. Plantaže su pokrenule kontratužbu, a sudski postupak trajao je do 2020. kada je Odbor direktora odlučio da zaključi sporni ugovor o vansudskom poravnanju, na prijedlog tadašnje direktorice Vesne Maraš i članova borda Boža Mihailovića i Dušana Perovića.

SPORNO PORAVNANJE
– Odbor direktora nalaže da se zaključi poravnanje sa OMP Engineering d.o.o. Podgorica na način da im se u svojinu prenese zemljište u površini 37.000 metara kvadratnih, koje predstavlja dio zemljišta obuhvaćenog LSL ,,Skladišno – poslovna zona Donji Kokoti“ i isplati novčani iznos u visini od 350.000 eura – piše u tadašnjoj odluci Odbora direktora Plantaža.

Poravnanjem je predviđeno da OMP prenese svoj udio u Plant-OMP-u na Plantaže nakon što im se uplati 350.000 eura i preda u svojinu zemljište u Kokotima, za koje je utvrđeno da je procijenjeno ispod tržišne vrijednosti. Procijenjeno je da su Obradović i Ivanović time obeštećeni za 1,39 miliona eura. Prenos zemljišta, međutim, nije okončan u dogovorenom roku, pa je OMP Engineering u julu prošle godine podnio novu tužbu protiv Plantaža. Kompanija je već prinudno skinula 400.000 eura sa računa Plantaža.

U sporu koji je vođen prije poravnanja, vještak mašinske struke Goran Dedić utvrdio je 2019. godine da je oprema koju je za potrebe kompanije Plant-OMP instalirao OMP Engineering bila loša i da nikada ne bi mogla da proradi i omogući proizvodnju.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …