U Budvi 20 odsto manje gostiju nego prošle godine

Pored dijela turističke privrede koja je izuzetno zadovoljna popunjenošću kapaciteta, vjerujemo da postoji određen broj turističkih poslenika, u čijim objektima su dominirali ruski i ukrajinski gosti, koji nastoje da nadoknade buking sa ova dva značajna emitivna tržišta – odgovorili su Pobjedi iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) upitani da li je tačno da sezona na Primorju ne ide tokom kojem su se turistički poslenici nadali.

Ipak, navode da su prihodi od boravišne i turističke takse, te članskog doprinosa, koji zaključno sa 7. julom iznose 1,14 miliona eura, pokazatelj uspješne turističke sezone, jer predstavljaju rast od oko 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Inostrani turisti sa značajnih emitivnih tržišta počeli su, kako navode, da dolaze u Crnu Goru još početkom maja, pa očekuju da će narednom periodu taj broj rasti, imajući u vidu da se približavamo špicu sezone.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, u Crnoj Gori boravi oko 95 hiljada turista što je oko pet odsto više u odnosu na uporedni period 2021. godine, a 82 odsto realizacije u poređenju sa 2019. godinom. U hotelima bilježimo rast broja gostiju od deset odsto, dok u privatnom smještaju taj rast iznosi tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Najveći broj gostiju boravi u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a gotovo sve primorske opštine bilježe dvocifrene stope rasta, kao i Žabljak gdje trenutno boravi 28 odsto više turista nego lani. Posmatrajući period od početka maja zaključno sa 8. julom, prema podacima, u prosjeku bilježimo rast broja gostiju od 46 odsto u odnosu na prošlu, odnosno prosječno ostvarenje od 92 odsto u odnosu na 2019. godinu – kažu iz NTO.

Navode da je, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, tokom juna u odnosu na prošlu godinu zabilježen prosječan rast gostiju u hotelima od 32,5 odsto, odnosno 51 odsto u privatnom smještaju. Tokom prvih pet mjeseci, prema podacima Monstata, u objektima kolektivnog smještaja bilo je 1,5 puta više gostiju koji su ostvarili skoro duplo više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Pad brojki
Ipak, iz Turističke organizacije Budva (TO) kažu da u ovom gradu boravi skoro 20 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine. Prema posljednjem presjeku, na budvanskoj rivijeri je preko 26 hiljada gostiju, od čega više do 14 hiljada u privatnom smještaju. U hotelima su najbrojniji gosti iz Izraela, Srbije, BiH, Njemačke, Poljske, Velike Britanije, Turske, Francuske i Kazahstana, dok je u privatnom smještaju najviše Rusa, Ukrajinaca, Poljaka, Njemaca te građana Srbije i BiH. Ukazuju da će se odsustvo gostiju iz Rusije i Ukrajine, u broju u kojem smo navikli tokom ranijih godina, svakako osjetiti, jer su turisti sa ova dva tržišta činili oko 30 odsto ukupnog prometa.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …