SRAMNO: Sveti Stefan zaključan čeka rođendan

Drugu godinu zaredom grad-hotel “Sveti Stefan”, nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma, dočekuje rođendan s katancem na vratrima i bez brojnih turista koji žele da ga posjete.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište.

Ubrzo je Svetac postao sinonim luksuza i prestiža, a u njemu su odsjedale najpoznatnije svjetske filmske zvijezde, političari, kraljevi, carevi…

Danas je grad-hotel zatvoren i oslikava političku stvarnost – od toga da je država praktično na korak da izgubi vlasništvo nad turističkim draguljem, do prijetnje stotinu miliona vrijednom odštetom, koliko traži kompanija “Adriatic properties” čiji su vlasnici bliski s predsjednikom države i DPS-a Milom Đukanovićem.

I dok se čeka odluka Arbitražnog suda u Londonu, na adresu novog ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića trebalo bi da je stigao zahtjev nekadašnjih direktora Svetog Stefana i turističkih poslenika za otvaranje grad-hotela za dnevne posjete, uz pristupačnu cijenu ulaznice tokom ljetnje sezone 2022.

Zahtjev potpisuju čuveni direktor Svetog Stefana u vrijeme kada je grad-hotel prije pet decenija dobio najveće međunarodno turističko priznanje – “Zlatnu jabuku”, nekadašnji ministar turizma Vladimir Mitrović, kao i još dva direktora za čijeg je mandata imao velikog uspjeha, Petar Rađenović i Vido Anđus, te turistički stručnjk i nekadašnji direktor “Montenegroexpresa” Branko Diki Kažanegra i istaknuti umjetnik i bivši upravnik galerije na Svetom Stefanu Veljko Bućo Mitrović.

”Mi, dolje potpisani građani MZ Sveti Stefan, bivši direktori grad-hotela, državnih turističkih preduzeća i turistički radnici, želimo da vam se obratimo sa zahtjevom (molbom) da doprinesete ublažavanju problema u koji je zapao naš turistički biser Sveti Stefan. Naime, ukoliko ni ove godine Sveti Stefan neće raditi kao hotel, molimo vas da u dogovoru sa zakupcem i zakupodavcem, uprkos brojnim nesuglasicama i nesporazumima, otvorite grad Sveti Stefan za posjetioce – građane Crne Gore, kao i turiste iz drugih država, tokom ljetnje sezone 2022”, navodi se u zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …