Udarne vijesti

DPS: Ako Abazović smatra da je temeljni ugovor usvojen, Vlada više nema našu podršku

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da ako premijer Dritan Abazović smatra da je donijeta odluka o usvajanju nacrta temeljnog ugovora sa SPC, to znači da Vlada više nema podršku te partije.

“Demokratska partija socijalista sa žaljenjem konstatuje da je, uprkos okolnosti da se rasprava na sjednici Vlade mogla pratiti putem direktnog televizijskog prenosa, ostalo do kraja nejasno da li je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, saopštio je portparol te partije Miloš Nikolić.

Nikolić objašnjava da je odluka usvojena glasovima 13 članova Vlade, a da političkim sporazumom koji su potpisale političke partije koje učestvuju u njoj ili podržavaju Vladu u Skupštini Crne Gore, “jasno je da je za usvajanje ove odluke neophodna kvalifikovana većina.”

“To nedvosmisleno znači da je potrebno da ovu odluku podrži 2/3 svih članova Vlade, odnosno njih 14, da bi došlo do njenog usvajanja. Iz navedenog se više nego jasno vidi da Vlada nije imala potrebnu većinu za usvajanje navedene odluke. Zbog svega navedenog, pozivamo premijera Abazovića da razjasni navedene okolnosti i saopšti decidan stav: da li je Vlada na današnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju Prijedloga Ugovora sa SPC. Ukoliko nije, kao i nebrojeno puta prehodnih dana, pozivamo na inkluzivnost u procesu dolaska do finalne verzije Ugovora, te ističemo neophodnost da učešće u postupku uzmu pravnici, istoričari i ukupna zainteresovana stručna i laička javnost kako se ovo važno pitanje ne bi rješavalo brzopleto i kako bi se u finalu došlo do adekvatnog sadržaja koji štiti interese države Crne Gore. Na kraju, navodimo da ukoliko premijer Abazović smatra da je odluka donijeta, onda mora primiti k znanju da 43. Vlada više nema podršku Demokratske partije socijalista Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju Nikolića.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Masakr na Cetinju: 11 mrtvih i 6 ranjenih

U cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šestoro …