Udarne vijesti

Otvaranje autoputa 13.jula, kašnjenje koštalo 95 miliona

Monteput je juče objavio javnu nabavku za organizovanje svečanosti povodom otvaranja auto-puta Bar-Boljare, koja će biti održana 13. jula na Pelevom Brijegu. Procijenjena vrijednost javne nabavke, odnosno troškova ove svečanosti je 19.990 eura.

Ukoliko ova dionica auto-puta od 41 kilometra zaista bude otvorena na Dan državnosti, njena izgradnja je trajala sedam godina, dva mjeseca i tri dana. Prema ugovoru o izgradnji trebalo je da bude završena 10. maja 2019. godine, pa će svečano otvaranje kasniti tri godine, dva mjeseca i tri dana. Osim kašnjenja prekoračena je i cijena izgradnje za oko sto miliona, prilikom ugovaranja izgradnje zaboravljena je jedna cijela petlja, elektro i vodovodna mreža, nekoliko pristupnih puteva,…

Brajović garantovao
Kada su zvanično počeli radovi na najvećem crnogorskom infrastrukturnom projektu, 11. maja 2015. godine, tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović, dao je garancije da će biti završen za četiri godine. Ni on ni bilo ko drugi nije odgovarao zbog ovolikog kašnjenja i prekoračenja cijena, a pregovori sa glavnim izvođačem kineskim CRBC oko konačne cijene i moguće krivice za kašnjenje, prema ranijim najavama, počeće tek nakon okončanja radova.

”Današnji datum je vrlo važan jer nema dileme kad radovi treba da budu završeni. Auto-putem ćete 10. maja 2019. doći na proslavu završetka izgradnje prve dionice. Današnji datum ući će u istoriju Crne Gore, poput nekih drugih majskih dana, jer označava početak izgradnje prvih kilometara auto-puta. On će označiti prekretnicu u našem ekonomskom razvoju i promišljanju o daljim pravcima razvoja”, poručio je tada Brajović.

Ova dionica neće biti u potpunosti funkcionalna ni nakon svečanog otvaranja, jer tek treba da počne rekonstrukcija i proširenje puta od Mateševa do Kolašina, a nedostaju i pristupni putevi od Lijeve Rijeke i Veruše do njihove petlje i ulaza na auto-put. Dionica još nema ni ime, a jedini pristigli predlog je od Opštine Kolašin – da se nazove po princezi Kseniji Petrović – Njegoš, koja se smatra prvom ženom vozačem u Crnoj Gori.

Gubitak od kašnjenja 95 miliona
Prije početka izgradnje projektovano je da će ukupna putarina i drugi komercijalni prihodi od ove dionice auto-puta iznositi godišnje 31,3 miliona eura. To znači da je za ovaj period kašnjenja napravljena šteta državi od 95 miliona eura izgubljenih prihoda.

Prema ugovoru o krediti sa kineskom Eksim bankom, otplata je trebalo da počne u julu 2021. godine, što bi bilo dvije godine nakon završetka auto-puta – koliko i iznosi rok za prijavu mogućih tehničkih nedostataka. Međutim Crna Gora je u julu prošle i u januaru ove godine već platila dvije rate od po oko 29 miliona eura a da se nije znalo ni kada će dionica biti završena. Treća rata na naplatu dolazi 21. jula. Otplata kredita završava se 2035. godine. Cijena putarine iznosiće od 1,5 eura za motocikle, 3,5 eura za automobile, do 17 eura za najveće kamione.

Nastavak kad se smanji javni dug?

Ranije je bilo planirano da nakon završetka ove odmah počne izgradnja druge dionice od Mateševa do Andrijevice dugačke 23 kilometra. Prema procjeni iz 2019. godine njena izgradnja bi koštala 273 miliona eura. Zbog rasta cijena građevinskog materijala nova procjena je da bi ona sada mogla koštati i 400 miliona eura. Donedavni ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je krajem prošle godine kazao da bi od evropskih partnera mogli očekivati grant u vrijednosti 40 odsto troškova, što bi iznosilo 160 miliona eura.

U novembru prošle godine, tadašnji premijer Zdravko Krivokapić je kazao da se završava izrada projekta za naredne dionice auto-puta.

”Čim projekat bude gotov, krenućemo u preispitivanje kreditnog aranžmana i očekujemo da će septembar 2022. biti nastavak tog dijela od Mateševa do Andrijevice”, rekao je tada Krivokapić obrazlažući program kapitalnih investicija “Crna Gora odmah”.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je 2019. godine izražavana zabrinutost zbog visokog javnog duga Crne Gore i preporučuje da se gradnja auto-puta ne nastavlja dok se javni dug ne smanji na 60 odsto BDP-a. Javni dug je sa depozitima na kraju prošle godine iznosio 75 odsto BDP-a.

Drugi problem za mogući nastavak gradnje je rast cijena građevinskih materijala za 50 do 100 odsto u odnosu na period od prije godinu.

Šta se sve traži za svečanost
Oglasom se traži jedan ponuđač koji će obezbijediti sve što se traži. Ponude za ovu javni nabavku, odnosno za organizovanje svečanosti predaju se do 9 časova 11. jula, a rok za donošenje odluke o izboru ponuđača je 12. jula u 15 časova.

Tehničkim specifikacijama se od ponuđača traži montaža i demontaža scenografije, koja treba da ima i 3D dizajn, kao i tehničke opreme. Kako je navedeno pod tehničkom opremom se traži: ozvučenje – JBL system, Delay audio sistem, digitalna mikseta, distribucija za medije, mikrofoni (bubica/bežični). Od opreme za video produkciju se traži: LED WALL, 3,9ppi approx 22m2, video mixer, video procesor, montaža i demontaža, dimenzije prema scenografiji, dvije kamare za uživo prenos na LED zidu, dok rasvjeta treba da ima – LED pars COB-white lights with stands, LED PAR, LED WASH, LED BEAMS.

Ponuđač treba da obezbijedi i 70 barskih stolova prečnika 80 centimetara, dvije stanice sa po dva bara sa vodom, platformu za binu od 12 sa četiri metra i sigurnosnu ogradu. Traži se i da ponudi kreativan scenario, produkciju i režiju događaja.

Od ljudstva se traži da ponuđač obezbijedi jednog moderatora, dva fotografa, osam hostesa, izvođača muzičkog programa i hor.

Đukanović i CRBC ne pominju krivca
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je bio premijer u periodu dogovaranja i ugovaranja izgradnje ove dionice auto-puta, prije dva dana je razgovarao sa sa delegacijom CRBC-ja koju je predvodio generalni direktor za Centralnu i Istočnu Evropu Jang Dong.

”Zajednički je konstatovano da su propuštene prilike da se na vrijeme obezbijedi nastavak radova na izgradnji preostale dvije dionice do Boljara, zbog čega će neminovno doći do diskontinuiteta u izvođenju radova”, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju, obje strane su izrazile zadovoljstvo što je dionica završena, ali nisu pomenuti problemi zbog kašnjenja i rasta troškova, kao ni odgovornost zbog njihovog nastanka.

CRBC je krajem prošle godine sa Vladom Srbije potpisao ugovor o izgradnji dionice auto-puta od Požege do Duge Poljane u blizini granice sa Crnom Gorom, od 75 kilometara, sa rokom završetka od četiri godine i cijenom od milijardu i po eura.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

URA: Rušenje Vlade plod dogovora Đukanovića i Bečića, neka je srećno u oba doma

Sve sto se desilo večeras direktno je plod dogovora predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i predsjednika …