Nova S: Vučić sprječavao potpisivanje Temeljnog ugovora zbog Krivokapića

Uglađivanjem radne verzije Temeljnog ugovora, Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva napravile su neophodan korak ka konačnom potpisivanju dokumenta koji je već duže vrijeme kamen spoticanja u odnosima Beograda i Podgorice. Najava aktuelnog premijera Dritana Abazovića da je radna verzija spremna, izazvala je reakciju njegovog prethodnika, Zdravka Krivokapića, koji je naveo da je jasno kome nije bilo u interesu da se ugovor ranije potpiše.

Kabinet premijera Crne Gore, Dritana Abazovića, objavio je da su Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora, a pošto je sadržaj dokumenta objavljen, reagovao je bivši šef crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić.

Danas objavljeni Temeljni ugovor koji je “Radna grupa Vlade” Crne Gore uskladila sa Srpskom pravoslavnom crkvom je gotovo potpuno preuzeti ugovor 42. Vlade na čijem čelu sam bio, koji je bio upućen Sinodu Srpske pravoslavne crkve na saglasnost u julu 2021. godine. Кo nije želio zaključenje ugovora koji, a to danas vidimo, nije sporan Srpskoj pravoslavnoj crkvi – napisao je Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Iako Krivokapić nije direktno naveo kome je bilo u interesu da se ne potpiše Temeljni ugovor u vrijeme trajanja njegove vlade, izvori Nova.rs navode da je bivši crnogorski premijer ovu poruku uputio vlastima u Beogradu.

Prema informacijama tog portala, izvršna vlast u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, protivila se ideji da ugovor bude potpisan sa Vladom Crne Gore dok je na njenom čelu Krivokapić.

U nekoliko navrata je Krivokapić pokušavao da izdejstvuje potpisivanje Temeljnog ugovora, ali do toga nije došlo, ne zbog protivljenja Crkve. Četiri episkopa SPC su dala saglasnost na verziju Temeljnog ugovora koji je nudila vlada Zdravka Krivokapića i koji je upućen patrijarhu i Sinodu, ali nikada odgovor nije stigao – navodi sagovornik tog portala i dodaje da je od početka postojao otpor Beograda prema Krivokapiću.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …