U Bijelu stigao plutajući dok za remont najvećih jahti na svijetu

U nekadašnje brodogradilište u Bijeloj stigao je plutajući dok koji je, kompanija Adriatic 42, odnosno konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, kupila za potrebe servisiranja i remonta jahti.
Impresivni dok, koji je u Crnu Goru stigao iz renomiranog turskog brodogradilišta Hat-San, prvi je i ključan uslov za pokretanje remonta i održavanje superjahti.
Prema riječima predsjednika Borda direktora Adriatic 42, dr Rada Antolovića, dolazak plutajućeg doka mnogo je više od običnog događaja, kako za Boku Kotorsku, tako i za cijelu Crnu Goru.
„Riječ je o objektu koji će zasigurno promijeniti poziciju Crne Gore na svjetskoj jahting mapi. U pitanju je dok nove generacije vrijedan više miliona dolara, dugačak 180 metara, širok 37 metara sa kapacitetom od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, nabavili smo i novi travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Do sada smo u projekat investirali 40 miliona eura, kako bismo ispunili naš glavni cilj – da postavimo temelje za preporod industrije brodogradnje i remonta, ali sada na potpuno novi, moderniji i održiviji način“, kazao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, dr Rado Antolović.
Antolović poručuje da je dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i menadžmenta da otpočne rad prve faze jedinstvenog Maga Yacht Repair & Maintenance objekta prije kraja godine.
„Želio bih da istaknem važnost podrške koja stiže od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji su prepoznali značaj projekta koji predstavlja veliku prekretnicu u servisiranju i remontu jahti i koji će upotpuniti kompletnu ponudu vlasnicima jahti“, poručio je dr Rado Antolović.
Izvršni direktor Adriatic 42 Pol Džon Grej navodi da pokretanje projekta ovakvih gabarita podrazumijeva i angažovanje brojnih stručnjaka, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.
„U ovom trenutku na projektu je zaposleno preko 20 ljudi iz Crne Gore, a taj broj će konstantno rasti. Cilj nam je da, brojni lokalni stručnjaci iz raznih oblasti, dobiju svoju priliku i daju svoj ekspertski doprinos. Znamo kakvu je tradiciju imalo nekadašnje Brodogradilište u Bijeloj, i želimo da sav stručni potencijal iskoristimo te zajednički transformišemo ovo mjesto i vratimo mu nekadašnju slavu. Takođe, već smo uspostavili saradnju sa brojnim lokalnim izvođačima radova, koji će biti dio ove velike priče za Crnu Goru”, naveo je Grej.
Iz kompanije Adriatic 42 poručuju da će posebna pažnja biti posvećena zaštiti životne sredine, jer će nova i modernija oprema omogućiti energetski efikasniji način poslovanja i pametno korišćenje alternativnih izvora energije, u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima za sprečavanje zagađenja životne sredine.

Provjerite slična mjesta

U udesu stradao mladić

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 23.45 časova u Sutomoru, poginuo je I.J. …