Otvoreni “Dani trešnje 2022”: proizvođači iz Crne Gore predstavili proizvode na mostarskom sajmu

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, juče je u Mostaru otvoren jubilarnoi, 20. Sajam poljoprivrede “Dani trešnje 2022”, na kojem su, po prvi put, svoju ponudu i proizvode prezentovali i proizvođači iz Crne Gore.

Sajam koji će trajati od 22. do 24. juna okupio je preko 300 izlagača iz BiH i regiona a ovogodišnji partner Sajma je Vlada Crne Gore.

Delegaciju MPŠV predstavljali su generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju Amra Terzić

Manifestaciju koja se održava u periodu od 22. do 24. juna uz prigodnu svečanost otvorila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Direktor Sajma Salem Bubalo istakao je kako se preko ovakvih manifestacija ponovno uspostavljaju pokidane veze koje su za lokalne proizvođače značile život.

“Dosadašnja iskustva na “Danima trešnje” su pokazala zavidne rezultate na poljima turizma i poljoprivrede a posebno u uspostavljanju poslovnih kontakata i relacija s prostora bivše Jugoslavije, odnosno zemalja u okruženju. Posebno nas raduje činjenica da je ovogodišnji partner Sajma Vlada Crne Gore preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji će preko velikog broja svojih izlagača svoju zemlju predstaviti ovdje u Mostaru na “Danima trešnje”, kazao je Bubalo.

Generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević na otvaranju manifestacije kazao je kako je ovo početak dobre partnerske, komšijske i bratske saradnje između BiH i Crne Gore.

„Veliko mi je zadovoljstvo što Crna Gora na ovako ozbiljnom sajmu može pokazati svoju ponudu, razviti partnerski i prijateljski odnos s proizvođačima iz regije, ali i ponovo ojačati veze koje su pokidane u prethodnom periodu. Razmjenom iskustava dobre poljoprivredne prakse možemo razvijati sinergijsko djelovanje s ciljem da naša poljoprivredna proizvodnja bude uzdignuta na veći nivo i da stremimo toj proizvodnji kakva je i u zemljama Evropske unije“, naglasio je Cimbaljević.

Drugog dana Sajma planirana su naučna predavanja, kao i dodjela nagrada i priznanja kako ustanovama tako i pojedincima – Zlatna trešnja s medaljom, a sve će biti propraćeno kulturno zabavnim programom.

Moto ovogodišnjeg Sajma privrede, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata.

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …