Vrijednost Bitcoina pala ispod 20.000 dolara po prvi put od novembra 2020. godine

Vrijednost Bitcoina na tržištu prvi put je pala ispod 20.000 dolara još od novembra 2020. godine, a kao razlog za to se navodi širi kolaps tržišta izazvan rastućim kamatnim stopama, inflacijom i ekonomskom neizvjesnošću.

Prema pisanju New York Timesa, vrijednost Bitcoina u jednom trenutku iznosila je 19.149 dolara, a pad je ubrzan i kolapsom dva velika projekta koja se tiču kriptovaluta Terra-Luna i Celsius.

“Od marta 2020. do novembra 2021. godine, cijena jednog Bitcoina porasla je dvanaest puta na 64.000 dolara. Kriptovaluta je prešla vrijednost od 20.000 dolara u novembru 2020. godine”, piše američki list.

Viši tržišni analitičar Edward Moya izjavio je kako sve veći strahovi od recesije značajno ugrožavaju i tržište kriptovaluta.

“Sve veći strahovi od recesije smanjuju apetit za rizičnim investicijama i zbog toga trgovci kriptovalutama ostaju oprezni u pogledu kupovine Bitcoina na ovim niskim cijenama”, rekao je Moya.

Povodom turbulencija na tržištu kriptovaluta oglasio se i investitor Jeff Gundlach koji je izjavio kako se ne bi iznenadio da vrijednost Bitcoina padne na 10.000 dolara.

“Kada je pao ispod 30.000 dolara, na osnovu grafikona je izgledalo da će vrlo brzo doći i na vrijednost od 20.000 dolara. To se i dogodilo. Trend u kriptovalutama očigledno nije pozitivan”, rekao je Gundlach.

Klix

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …