Policajci neće ponovo ostati bez vozila, ugovor narednih dana

Narednih dana biće produžena licenca za korišćenje policijskih vozla, pa se neće desiti da naši policajci na teren idu pješke ili privatnim automobilima kao prošle godine, kazao je pomoćnik načelnika u Odsjeku za saobraćaj Uprave policije Ilija Janjušević. Istakao je da se udesi na auto-putu prije otvaranja ne mogu smatrati saobraćajnom nezgodom, te da policija još nije zadužena za kontrolu na prvoj dionici. Janjušević je dodao da je u prvih pet mjeseci 28 osoba stradalo u saobraćajnim nesrećama na crnogorskim putevima, što je za 10 više u odnosu na prošlu godinu.

Ovih dana biće produžena licenca za korišćenje policijskih vozla, pa se neće desiti da naši policajci ostanu bez službenih automobila, kazao je Janjušević u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”.

“Ovih dana će biti produžen ugovor tako da ćemo zadržati ova vozila. Nadamo se da ćemo sljedeće godine dobiti nova, tako da ove godine možemo biti relaksirani”, istakao je Janjušević.

Dodao je da su službenici Uprave policije spremni već sjutra da preuzmu kontrolu na auto-putu i biće tamo 24 sata kada bude otvoren. Komentarišući slučaj kada je prošle sedmice jedna osoba poginula u tunelu na prvoj dionici, istakao je da na auto-put ulaze samo ljudi koji imaju propusnice.

“Uprava policije ne izdaje propusnice. Sve dok se ne pusti u promet, auto-put nije javna saobraćajnica i svaki događaj na auto putu se ne može smatrati saobraćajnom nezgodom, niti smo mi nadležni da vršimo kontrolu već izvođač radova i Direkcija za puteve. Vozači se moraju prilagoditi brzini na gradilištu. Nažalost to se ne dešava, i zbog toga imamo i događaj koji se desio prije nekoliko dana”, istakao je on.

U prvih pet mjeseci na putevima stradalo 28 ljudi

Janjušević je kazao da je u prvih pet mjeseci na našim putevima stradalo 28 osoba.

“Broj stradalih lica se povećao, dok je broj saobraćajnih nezgoda smanjen“, kazao je Janjušević.

Objašnjava da je u preko 90 odsto krivac za udese čovjek.

“Imamo slučajeve da turisti, da bi ostali dan duže na moru, kreću na put u kasnim satima i onda kada stignu do Podgorice, usljed umora, dođe do pospanosti, što uzrokuje slijetanje vozila sa kolovoza”, kazao je on.

Istakao je da već imaju plan kako da smanje broj udesa tokom sezone.

“Imaćemo pojačano prisustvo saobraćajne policije prema primorskim opštinama gdje očekujemo najveći broj turista. Ove godine očekujemo veliki priliv vozila”, kazao je on.

Prema podacima sa kojima raspolaže, Janjušević kaže da je već zabilježen veći broj vozila koji je ušao u Crnu Goru.

On je upozorio da je čest razlog za udese konzumacija alkohola i apelovao na građane da ne voze kada piju. Dodao je da korišćenje sigurnosnog pojasa može umanjiti stepen povreda.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …