UNICEF traži da minimalna granica za brak u CG bude 18 godina

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa vršiteljkom dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabinom Žunić.
Sastanak je bio prilika da obje strane iznesu svoje viđenje stanja dječjih prava i položaja djece u Crnoj Gori, posebno onih iz ugroženih kategorija.

Ministar Adžić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om i istakao da postoji neograničena politička volja da se poboljša položaj djece, posebno imajući u vidu odluku premijera Dritana Abazovića da Savjet za prava djeteta izdigne na najviši nivo. Ministar je podijelio utisak da se opšti položaj djece u Crnoj Gori poboljšava, ali da je i dalje neophodan rad na istom, posebno imajući u vidu ugrožene kategorije djece – romske i egipćanske populacije kao i djece sa smetnjama u razvoju. Pored toga, izrazio je zadovoljstvo učešćem MUP-a u projektu izgradnje „Dječje kuće“ uz nadu da će se isti biti završen u skorijem vremenskom roku.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić čestitala je ministru Adžiću stupanje na funkciju, te izrazila nadu da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti. Saopštila je da je UNICEF kroz zajednički program saradnje sa Vladom Crne Gore identifikovao nekoliko polja od ključne važnosti kao što su socijalna zaštita i zaštita djece od nasilja zdravlje djece,obrazovanje i inkluzija romske i egipćanske populacije te djece sa smetnjama u razvoju, i praćenje podataka o dječjim pravima
Gospođa Žunić je informisala ministra da UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta. Takođe, kazala je da je Crna Gora pored Srbije i Sjeverne Makedonije odabrana kao država u kojoj će se raditi istraživanje o online seksualnom nasilju nad djecom uz stručnu pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …