Abazović za ADRIU: Protiv Otvorenog Balkana frustrirani političari koji ne žele dijalog i razvoj Crne Gore

Protiv inicijative Otvoreni Balkan su oni političari koji žive u političkoj prošlosti i koji iz nekih sebičnih političkih i finansijskih razloga ne žele da omoguće ovom regionu da ide naprijed, kazao je u intervjuu za Adria televiziju crnogorski premijer Dritan Abazović sinoć u Ohridu nakon radne večere uoči samita Otvoreni Balkan.

U Ohridu su se juče sastali, uz Abazovića koji ima status posmatrača, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedvajaući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija čija država takođe nije član ove inicijative, i u svojstvu domaćina makedonski premijer Dimitr Kovačevski. Na samitu će danas biti razgovarano o mogućnostima i modelima saradnje pet zapadnobalkanskih država.

Sumirajući utiske susreta, Abazović je kazao da su dominirale ekonomske i životne teme koje se tiču svih država i njenih građana povodom ne baš optimističnih prognoza krize koja narasta u Evropi i zime koja nas čeka.

“Naš je interes da imamo neki vid saradnje sa zemljama regiona ako se dese neki veći poremećaji na tržištu uslijed dešavanja i narasta krize u Evropi. Preovladava veliki nivo razumijevanja i solidarnosti, što nije baš bila karakteristika Zapadnog Balkana u prethodnom periodu. U svakom slučaju , na večeri je bila jedna lijepa i prijatna atmosfera i želim da čestitam kolegi iz Makedonije na velikom gostoprimstvu koje tradicionalno ova zemlja ima, ne samo prema Crnoj Gori, nego i prema ostalim susjedima”, kazao je Abazović.

Komentarišući protivljenje dijela političke javnosti u Crnoj Gori inicijativi Otvoreni Balkan, Abazović je kazao da “u Crnoj Gori, nažalost, kao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ima političara koji žive u političkoj prošlosti i koji, iz sebičnih političkih i finansijskih razloga, ne žele da omoguće ovom regionu da ode malo naprijed, pogledaju drugačije u odnosu na prošlost i pokušaju da usmjere pažnju na ekonomiju, biznis, razvoj, stabilnost i pomirenje”.

Govoreći o stavovima čelnika i predstavnika DPS-a protiv Otvorenog Balkana, Abazović je kazao da su u pitanju oprečni stavovi “nekih članova koji su jako tvrdi u svojim izjavama i nekih članova koji su jako oprezni, što smatram pametnijim”.

“U svakom slučaju, Vlada Crne Gore nije tu da bi promovisala bilo kakav nacionalizam, niti da bi udovoljavala njihovim hirovima. Jedno je sigurno, a to je da ne možemo svoju politiku da baziramo na frustracijama određenih pojedinaca koji su sticajem okolnosti izgubili određene političke privilegije, niti da sebe guramo u bilo kakva neprijateljstva, naročito u kontekstu našeg evropskog puta koji je najperspektiviniji u odnosu na sve zemlje Zapadnog Balakana”, rekao je Abazović.

Abazović je poručio da “s obzirom da u Crnoj Gori postoje pojedinci koji prave dramu i neke dileme, ne zna da li inicijativa Zapadni Balkan može biti zapadnija nego što jeste”. ­

Adria

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …