CEMI: Više od 40 odsto građana CG za priključenje Otvorenom Balkanu, preko 17 odsto protiv

Više od 40 odsto građana Crne Gore smatra da država treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, dok je preko 17 odsto protiv te inicijative, pokazalo je istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

CEMI je istraživanje sproveo na uzorku od 961 ispitanika na teritoriji Crne Gore, od petog do 22. marta.

Iz CEMI-ja su naveli da je o Otvorenom Balkanu potrebno otvorenije razgovarati i da građani nijesu dovoljno informisani o toj inicijativi.

“Dok gotovo polovina, 48 odsto ispitanika procjenjuje da uopšte nije informisano ili da je vrlo malo informisano o Otvorenom Balkanu, svega pet odsto tvrdi da je u potpunosti informisano, a svega 16 odsto je donekle informisano”, kazali su iz CEMI-ja.

Na pitanje da li Crna Gora treba da se priključi inicijativi Otvoreni Balkan, 41 odsto ispitanih je odgovorilo potvrdno, dok je 17,3 odsto odgovorilo odrično, a 36,8 odsto je zaokržilo “ne znam” kao odgovor.

“Ipak, procenat onih koji podržavaju inicijativu je blizak onima koji ne mogu da se odluče – 37 odsto. Oko sedam ispitanika nije htjelo da odgovori na pitanje”, rekli su iz CEMI-ja.

Oni su naveli da što je osoba mlađa, to je veća vjerovatnoća da je naklonjena ideji Otvorenog Balkana, pa 50 odsto mladih (18-29 godina) podržava inicijativu.

“Zanimljiva je značajna razlika u odogovorima u odnosu na nacionalnost ispitanika, pa 53 odsto Srba iz uzorka podržava inicijativu, 42 odsto Albanaca, 37 odsto Crnogoraca, 19 odsto Bošnjaka i 14 odsto Muslimana”, kazali su iz CEMI-ja.

Razlika, kako su rekli iz te NVO, uočljiva je i u odnosu na vjeroispovijest, pa inicijativu podržava 68 odsto katoličke, 44 odsto pravoslavne i 28 odsto građana muslimanske vjeroispovijest.

“Većinsku podršku inicijativi daju simpatizeri Građanskog pokreta URA, Demokratskog fronta, Demokrata, i buduće stranke bivših ministara finanasija i ekonomskog razvoja Milojka Spajića i Jakova Milatovića”, naveli su iz CEMI-ja.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …