Lajčak: Ovo je Vlada nade

„Očekujemo da do kraja prvog redovnog zasijedanja Skupštine dođe do značajnog pomaka u donošenju ključnih odluka. Važno je da postignemo rezulatate, a još značajnije da oni budu prepoznati”, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović tokom bilateralnog susreta sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka na marginama godišnjeg samita Međunarodnog republikanskog instituta – Southeastern Europe Democracy Summitt (SEE|DEM) koji se održava od 29. do 31. maja u Bečićima.

Predsjednik Vlade Abazović ukazao je na značaj prisustva EU u regionu Zapadnog Balkana i istakao važnost evropskih institucija politici proširenja, imajući u vidu geopolitički i strategijski odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

Kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati Vanjsku i bezbjednosnu politiku EU gdje smo se bez izuzetka pridružili stavovima i odlukama EU, koje se odnose i na sankcije koje je EU uvela nakon ruske invazije na Ukrajinu, naglasio je premijer Abazović.

Predsjednik Vlade Abazović tokom razgovora je naglasio da je prioritet Vlade vladavina prava, deblokada instutucija i borba protiv kriminala i korupcije, podsjetivši na rezultate koji su u tom smjeru postignuti i ambicijama u narednom periodu, kako bi Crna Gora postala prva naredna članica EU.

„Čestitam na izboru 43. Vlade. Za sve nas, u Evropskoj uniji i Crnoj Gori, ovo je Vlada nade”, kazao je Lajčak i istakao da je Ukrajina sve promijenila kada je u pitanju proširenje Evropske unije, te da se na Zapadni Balkan gleda iz nove perspektive u kojoj Crna Gora i dalje predvodi proces evropskih integracija.

On je kazao da je Crna Gora uvijek bila faktor stabilnosti u regionu i naveo da će svaki napredak u procesu integracija biti prepoznat i valorizovan. „Razmatramo opciju snažnijeg uključivanja zemalja kandidata” , istakao je Lajčak.

Na sastanku su, između ostalog, razmijenjena mišljenja o regionalnim inicijativama, zatim o efektima situacije u Ukrajini, gdje je izražena spremnost Evropske unije da pomogne u suočavanju sa posljedicama.

Sastanku je prisustvovala i Nj. E. ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Kristina Oana Popa.

Provjerite slična mjesta

VIJESTI: Izbori u Podgorici krajem septembra

Političari u Glavnom gradu pregovaraju o rješenju krize lokalne vlasti na više nivoa, po principu …