Bajden: Kineski predsjednik mi je rekao da će autokratije upravljati svijetom, prevario se

Predsjednik SAD Joe Biden otkrio je da ga je kineski predsjednik Xi Jinping nakon što je izabran u Bijelu kuću upozorio da su demokratije u padu i da će jednog dana “autokratije upravljati svijetom”.

“Živimo kroz globalnu borbu između autokratija i demokratija”, rekao je Biden tokom svog uvodnog obraćanja studentima završne godine Američke Pomorske akademije.

“Sreo sam se sa Xi Jinpingom više puta nego bilo koji drugi svjetski lider. Kada me nazvao da mi čestita izbornu pobjedu, rekao mi je ono što je rekao mnogo puta ranije”, rekao je Biden.

“Rekao je da se demokratije ne mogu održati u 21. vijeku, autokratije će upravljati svijetom. Zašto? Stvari se mijenjaju tako brzo. Demokratije zahtijevaju konsenzus, potrebno je vrijeme, a vi nemate vremena”, dodao je.

Biden je u petak ponovio da vjeruje da će demokratije pobijediti autokratije poput Kine i Rusije. Iskoristio je rat u Ukrajini da potkrijepi svoju argumentaciju, rekavši da, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin želio da “fincizira” cijelu Evropu i prisili nacije da budu neutralne, Putinovi postupci su zapravo “Natoizirali” kontinent.

“Xi je u krivu. Svaki od vas, dok budete izlazili u svijet, neće biti samo ponosni pripadnik Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, već ćete biti predstavnici i branioci naše demokratije”, Biden je rekao maturantima 2022. okupljenim u Annapolisu u Merilendu.

“Zvuči otrcano, ali bukvalno naše demokratije”, nastavio je.

“Zato se zaklinjete, ne meni kao vašem glavnokomandujućem ili bilo kom političkom lideru, već Ustavu. Naš narod vam polaže veliko povjerenje i veliku vjeru”, dodao je.

Klix

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …