Karantin od 21 dan za zaražene majmunskim boginjama i njihovim kontaktima

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni karantin za oboljele od majmunskih boginja. Kako su javili belgijski mediji, svaka zaražena osoba mora biti 21 dan u karantinu. Kontakti sa zaraženima ne moraju ići u karantinu, ali moraju biti oprezni pogotovo ako su u kontaktu s osjetljivim skupinama ljudi.

U Belgiji su prošlog vijenda otkrivena četiri slučaja majmunskih boginja. Tri su povezana s festivalom u Antwerpenu.

Belgijski institut za tropsku medicinu saopštio je da je rizik od veće epidemije u zemlji mali, piše belgijski dnevnik Le Soir.

Majmunske boginje u najmanje 12 zemalja
Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Ebropi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Evropi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Španija je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom zaraza.

Index

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …