Nalaz DRI: Službenici Ministarstva ljetovali o trošku države

Državna revizorska institucija (DRI) dala je Ministarstvu ekonomije (MEK) negativno mišljenje na reviziju pravilnosti i uslovno mišljenje na finansijsku reviziju za 2020. godinu i dala ukupno 30 preporuka koje treba da realizuju novoformirano Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Ministarstvo kapitalnih investicija. U pitanju je resor koji je u vladi Duška Markovića, tokom 2020. godine, vodila Dragica Sekulić, sadašnja poslanica DPS-a.

Taj resor je 4. decembra preuzeo Jakov Milatović.

DRI je utvrdila da su službenici tog resora ljetovali sa porodicama u julu i avgustu 2020. godine u hotelima Budvanske rivijere, da su subvencije u okviru programa podrške privredi i zaposlenima davali firmama koje su poreski dužnici, da su određene usluge plaćali bez adekvatne dokumentacije, kasnili sa IOPPD obracima, nijesu obračunavali doprinose za ugovore o djelu…

DRI je revizijom plaćanja sa budzetske pozicije – rashodi za službena putovanja, konstatovala nepravilnost prilikom plaćanja iznosa od 6,66 hiljada Budvanskoj rivijeri.

Kasnili sa IOPPD obrascima, nisu dostavili ugovore

Revizijom je utvrđeno da je Ministarstvo ekonomije sačinjavalo i podnosilo IOPPD obrasce Poreskoj upravi u skladu sa članom 47 stav 2 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, s tim što iste nije predavala Poreskoj upravi u skladu sa rokovima definisanim članom 5 Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja i dostavljanja jedinstvenog obrasca izvještaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje tj. do 15. u mjesecu za prethodni obračunski period (mjesec).

– U procesu revizije je konstatovano da su nejasni kriterijumi za davanje sredstava i da je potpuno netransparentno davanje sredstava iz budzeta za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije – piše u nalazu.

Državni revizori su konstatovali da im Ministarstvo ekonomskog razvoja nije pravovremeno dostavilo nijedan ugovor o koncesijama ni anekse na ugovore o koncesijama iz svoje nadležnosti, a bilo je u obavezi da to čini redovno.

– Sa ove pozicije – rashodi u okviru programa – administracija, Ministarstvo ekonomije je platilo troškove sedmodnevnog boravka i smještaja na bazi polupansiona/pansiona za službenike Ministarstva sa članovima njihovih porodica u periodu od 18. jula do 29. avgusta 2020. godine – navedeno je u izvještaju koji potpisuje član senata Zoran Jelić.

DRI je konstatovala da ovaj izdatak predstavlja nenamjensku potrošnju, jer nije u skladu sa Zakonom o budzetu, za njega ne postoji pravni osnov, niti rješenje isplatioca, pri čemu nije doneseno rješenje za službeno putovanje.

Dan

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …