Analitičar: Moldavija treba da se pripremi na najgore

VANJSKOPOLITIČKI analitičar Branimir Vidmarović u Newsroomu na N1 televiziji je komentirao rusku invaziju na Ukrajinu koja je traje već tri mjeseca. Rusija je započela novo fazu ratu u kojoj se fokusirala na istok Ukrajine. Vidmarović ističe da je južni dio definitivno u fokusu.

“Vidimo da se nova faza razlikuje od one prve koja je bila brža i imala je većih problema. Sada vidimo sporije, temeljitije, odmjerenije i sustavnije”, govori Vidmarović o djelovanju ruskih snaga. Dodaje da je ovo “pravo lice ratovanja, a ona prva faza je bila prisila na pregovore, na forsirani kompromis. Ovo je beskomopromisna varijanta.”

O proslavi ruskog Dana pobjede
Bliži se Dan pobjede: Što će Rusija napraviti 9. svibnja? Dan pobjede obilježava se 9. svibnja, a Vidmarović sumnja da bi Rusija do tada mogla osvojiti Donbas.

“Vidljivo je da se na taj dan neće ništa radikalno dogoditi jer teško da Rusija može sada ovom sporom taktikom opkoljivanja do 9. svibnja zzauzeti Donbas”, rekao je analitičar. Vidmarović navodi da će se ipak tada podvući crta. “Rusija će, ako ne proglasiti postizanje dijela svojih ciljeva, onda najaviti treću fazu, novo poglavlje ratovanja.”

“Vjerujem da bi se Moldavija trebala apsolutno pripremiti na sve najgore što se može dogoditi. Bolje tako nego da se nešto iznenađujuće dogodi”, dodaje analitičar.

Komentirao je i prijetnje iz Rusije o mogućem korištenju nuklearnog oružja. “Nukelarana opasnost se smanjuje ako Putin postiže svoje ciljeve, što je loše za Ukrajinu i Europu. Ako Putin gubi na terenu, onda se opasnost od očajnog poteza povećava”, istaknuo je Vidmarović.

Index

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …