Bugarska od danas ostaje bez ruskog gasa, odbili da plaćaju u rubljama

Ministarstvo energetike Bugarske saopštilo je kako je dobilo obavijest od kompanije Gazprom da Ruska Federacija od danaa prestaje s isporukom gasa prema ovoj državi. Ovakav razvoj događaja bi mogao imati implikacije i na BiH, prenio je Klix.

Prema pisanju bugarskih medija, informaciju iz Rusije dobila je kompanija Bulgargaz gdje se navodi kako će Rusija prestati s isporukom od 27. aprila 2022. godine, a kao razlog za sve navodi se odbijanje plaćanja gasa u rubljama i prilagođavanja novom sistemu plaćanja.
“Ruska strana je predložila novu dvostepenu proceduru plaćanja gasa. Analiza Bulgargaza pokazala je da to nije u skladu s postojećim sporazumom koji je potpisan do kraja ove godine i da predstavlja značajan rizik za Bugarsku”, navode bugarski mediji.

Takođe, navodi se kako je država osigurala mjere za alternativno snabdijevanje gasom, a više informacija o svemu trebalo bi biti poznato u srijedu kada će se građanima Bugarske obratiti ministrica energetike Aleksandra Nikolova.

Podsjetimo, nešto ranije tokom dana slično saopštenje dobila je i Poljska kojoj je Ruska Federacija tokom dana obustavila isporuke gasa.

Bosna i Hercegovina se snabdijeva gasom upravo preko Bugarske, stoga postoji zabrinutost da li će ova obustava imati implikacije i na nas. S obzirom na to da se gas za BiH samo transportuje kroz Bugarsku, nije poznato da li zabrana Bugarima znači i zabrana protoka samog gasa.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …