Sankcije i zakoni: Crnogorski Ustav štiti i imovinu ruskih državljana

Odluka Vlade Crne Gore da uvede sankcije Rusiji i njenim državljanima koji su na spisku ne može izazvati zamrzavanje ili blokiranje imovine bilo kojeg pojedinca, bez obzira što se nalazi na spisku lica kojima su uvedene sankcije

Crna Gora ne može oduzeti ili zamrznuti imovinu ruskih državljana kojima je uvela sankcije jer je to suprotno crnogorskom Ustavu, pa je nemoguće zakonito ispoštovati međunarodne obaveze koje je država preuzela objavljujući da će implementirati sve što je usvojila Evropska unija.

Prema Zakonu o sticanju svojine i nepokretnosti u Crnoj Gori, strani državljani su potpuno izjednačeni sa crnogorskim tako da im niko ne može oduzeti imovinu zato što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji.

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu uvela je na sjednici 8. aprila sankcije Rusiji, usklađujući time svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije i NATO-a. Zbog ove odluke otvoreno je pitanje da li će biti zamrznuta imovina i ekonomski resursi dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori.

Milatović: Sankcije i za pojedince

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je da će implementacija onoga što je usvojeno na Vladi narednih dana biti u potpunosti uspostavljena.

– Ono što je odlučeno, sve ono što je u tom kontekstu preuzeto kao jedna međunarodna obaveza kada je riječ o Crnoj Gori, ono što je usvojila Evropska unija, to će tako biti implementirano. Kao što sami znate, sankcije se ne odnose na ruski narod, već na određene pojedince koji se nalaze na listi, na određena državna preduzeća tako da će u narednom period organi u Crnoj Gori, a tu prije svega mislim na Upravu za prihode i carine, Upravu za sprečavanje pranja novca, Upravu policije i ostale uprave koje su zadužene za operacionalizaciju implementacije ovih stvari, raditi svoj posao – rekao je Milatović za “Glas Amerike”.

Nakon donošenja odluke o primjeni sankcija prema Rusiji, vladine institucije bi trebalo da zamrznu imovinu i ekonomske resurse dijela ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori, a već je zabranjen rad ruskih vladinih medija. Vazdušni prostor Crne Gore je ranije zatvoren za ruske avione, jer za tu odluku nije bila neophodna vladina formalna odluka.

Odluka Vlade Crne Gore da uvede sankcije Rusiji i njenim državljanima koji su na spisku ne može izazvati zamrzavanje ili blokiranje imovine bilo kojeg pojedinca, bez obzira što se nalazi na spisku lica kojima su uvedene sankcije.

– Po crnogorskom Ustavu i zakonima, oduzimanje imovine može se desiti samo u slučaju krivičnih djela, i to nakon donošenja pravosnažne sudske odluke i pravičnog suđenja. Kada je u pitanju imovina stranih državljana, Crna Gora jemči pravo svojine stranim državljanima i niko ne može biti lišen svojine osim kada to zahtijeva javni interes uz pravičnu naknadu. To je, međutim, pitanje eksproprijacije – kaže za “Dan” prof. dr Blagota Mitrić, profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

Naš sagovornik ističe da je i samo donošenje odluke o uvođenju sankcija Rusiji problematično jer vlada kojoj je izglasano nepovjerenje u tehničkom mandatu, po Ustavu, ne može donositi kapitalne odluke, što je, u svakom slučaju, i odluka o uvođenju sankcija nekoj državi.

– Sa formalnog ustavnopravnog aspekta, po članu 110 Ustava Crne Gore, propisano je da Vladi prestaje mandat i kada izgubi povjerenje, a ona prema tom istom članu nastavlja da radi do izbora nove vlade u novom sastavu. To je takozvani tehnički mandat u kojem Vlada ne može da donosi kapitalne odluke. Jedna od takvih odluka je raspuštanje Skupštine, ne može da donosi važne odluke u odnosu na unutrašnju i spoljnu politiku. Sporno je da li vlada kojoj je izglasano nepovjerenje može donijeti odluku o uvođenju sakcija drugoj državi u tehničkom mandatu – ukazao je Mitrić.

On naglašava da je druga strana medalje materijalnopravni aspekt Ustava.

– A to je da se po članu 58 Ustava Crne Gore jemči pravo svojine svakom građaninu koji je posjeduje u našoj državi. Ustavom su strani državljani potpuno izjednačeni sa crnogorskim u poglednu sticanja prava svojine čak i nad nepokretnostima. Po Ustavu Crne Gore, niko ne može biti lišen prava svojine osim kada to zahtijeva javni interes i uz pravičnu naknadu. Kada se povežu ustavni aspekt i taj metrijalnopravni aspekt, koji je u svijetu prava veoma važan, ta odluka Vlade u tehničkom mandatu o izricanju sankcija je preuranjena. Odluku o sankcijama može da donese Vlada u punom mandatu i ona bi bila legalna i legitimna – objasnio je Mitrić.

Dan

Provjerite slična mjesta

Pravnici otkaz nakon što je prijavila direktora

Dugogodišnja službenica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) Gordana Šoškić tvrdi da je ostala …