Petričević: Ulažemo veliki trud da Crnu Goru oslobodimo epiteta “mafijaške države”

„Luka Bar“ već nekoliko godina nalazi se kao ključno odredište na „mapi“ kriminalnih grupa. Šverc droge i cigareta tu doživljavaju prelomnu tačku. Međutim, način na koji se sporovode zaplijene u poslednje vrijeme može se reći da „pošiljka“ stigne na „pogrešno“ odredište jer ekstraktori, koji su potplaćeni da izvuku „robu“, odustanu…U evropskim lukama ulogu ekstraktora imaju carinici, službenici luka, radnici brodova….To otežava borbu jer informacija o spornom tovaru zna da bude zloupotrebljena….tovar se zaplijeni ali nema uhapšenih….Geografski položaj naše zemlje čini je „pogodnim“ i za kopnene puteve šverca…borba se vodi na više frontova.

Milena Petričević, VD direktorica Uprave prihoda i carina Crne Gore, u razgovoru za Portal Dan navela da je „osjetljivost Luke Bar na šverc cigareta preko Slobodne zone Luke Bar, ali i krijamčarenje narkotika problem je čije rješavanje treba da bude prioritet svih nadležnih organa i institucija“.

Slobodna zona Luka Bar osnovana 2000. godine Odlukom Vlade.Više je nego očigledno da imamo i problem infiltracije kriminalnih interesa u sistem odlučivanja. Crna Gora je prepoznata kao dominantna destinacija sa koje se snadbijeva evropsko tržište. Moje opredeljenje kao Starješine ovog organa od početka je isto. A to je da u granicama nadležnosti i mogućnosti preduzmem sve kako bi se korumpiranim pojedincima poslala poruka da Luka Bar nije više njihova komforna zona. U tom pravcu sprovedeno je i preduzimaju se veliki broj operativno taktičkih aktivnosti i posvećuje se i ulaže velika energija i trud kako bi u segmentu pranja novca, šverca cigareta, krijumčarenja oružja i narkotika i u svim drugim oblicima nelegalnog prometa roba postigli rezultate koji će Crnu Goru osloboditi epiteta „ mafijaške države“-poručuje Petričević.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …