Pobjeda: Vukšić u višemilionskom poslu sa Rusima u Stolivu

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, iako ne bi smio, uključen je u pregovore o kupoprodaji vrijedne nekretnine u Stolivu, a prošle sedmice tim povodom sastao se sa nekoliko ruskih biznismena, saznaje Pobjeda.

Riječ je o višemilionskom poslu. Predmet kupoprodajnog ugovora je vrijedna nekretnina u Stolivu, odnosno zemljište velike površine – rekli su sagovornici Pobjede.

Kažu da je Vukšić na sastanku zastupao potencijalnog kupca.

U ovom poslu on će naplatiti ogromnu proviziju izraženu u procentima od ugovorene cijene. Lično je učestvovao na sastanku – ističu naši sagovornici.

Dodaju da se radi o ruskim biznismenima sa ogromnim kapitalom, ljudima koji imaju konekcije sa državnim strukturama Ruske Federacije.

Vukšić je tako po dva osnova u ozbiljnom sukobu sa zakonima i propisima. Iako je do prije nepune dvije godine bio advokat, kao direktor ANB-a ne bi smio da se i posredno uključuje u te vrste poslova, a poslovanjem sa sumnjivim ruskim biznismenima ugožava poštovanje međunarodnih sankcija uvedenih zbog agresije na Ukrajinu, Rusiji i njenim državljanima bliskim režimu u Kremlju.

Pobjeda je u više navrata pisala o bliskim vezama Dejana Vukšića sa biznismenima iz Rusije, ali i ruskim obavještajcima s kojima je u poslovne kombinacije ušao na preporuku Crkve Srbije.

Od kada je, 17. decembra 2020. godine, kao v. d. imenovan za prvog čovjeka ANB-a njegova osnovna misija je stavljanje u službu naše agencije ruskim i srpskim agenturama.

On sistematski radi na smanjivanju kapaciteta u oblasti suprotstavljanja djelovanju ruskog faktora u Crnoj Gori. Smjene koje je počeo odmah nakon dolaska u Agenciju, kada je uklonio najiskusnije operativce koji su godinama dali najveći doprinos u borbi protiv ovog izuzetno značajnog izazova i učestvovali u brojnim operacijama sa partnerskim službama, jasno ukazuju na to – ističu naši izvori iz ove službe.

Na njihova mjesta, podsjećaju, postavio je službenike koji nemaju nikakvog iskustva na ovim poslovima.

Potreban im je duži period samo za upoznavanje sa problematikom. Interesantno je i da se sve ovo dešavalo u susret napadu Rusije na Ukrajinu i tek sada, po svim relevantnim analizama i procjenama, pojačanog rizika od ruskog malignog uticaja – dodaju naši sagovornici.

Pisali smo da je Vukšić u potčinjavanju ANB-a interesima ruskih i srpskih službi imao izdašnu podršku mnogih preletača koji mu servilno služe.

Među najagilnijima su i dalje Nikola Laušević i Momčilo Vukčević – ističu naši izvori iz ANB-a.

Ovaj dvojac bio je direktno uključen i u akciju brutalnog napada policije na građane na Cetinju 5. septembra, koji su se u prijestonici okupili u znak otpora odluci crnogorskih vlasti da ispune zahtjev Beograda da mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović bude hirotonisan u Cetinjskom manastiru.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …