Barka Abazovićevog đeda vraćena u funkciju

Barka moga đeda Emra, poznatijeg kao Stari ribar Babo, nakon dugo godina vraćena je u funkciju, napisao je na Fejsbuku mandatar Dritan Abazović.

Plovilo je prvi put registrovano 1935. u Bijeloj kao “gajeta”, i ako se po određenim hrvatskim stručnjacima radi o trgočkoj barci, poznatijih kao “taratane”.

Nakon što je funkcionisala kao čamac za ribanje koji se pokretao na vesla, 70-tih godina ugrađen joj je unutrašnji motor i od tada se o njoj starao moj stric Bruno, pozntatiji kao Don Bruno.

Odlaskom starog kapa, “ulcinjska tartana” duže vrijeme je bila zapuštena, na suvom, a u jednom periodu je i promjenila vlasnika.

“Naša porodica (prije svega moja braća Džihan i Adriatik Karamanaga), odlučila se da plovilo vrati i restaurira i kroz zlatne ruke velikog majstora brodogradnje Pera Bokovca iz Bara i njegovog sina Nenada, “Stari ribar Babo” – od prije nekoliko dana ponovo plovi našim morem i rijekom Bojanom”, naveo je Abazović.

Uspjela je, kako je dodao, da za kratko vrijeme da izmami interesovanje prolaznika i turista, a o njoj su pisali i pojedine hrvatske internet stranice koje se bave drvenim brodovima. Hvala svima što su pomogli da se dio pomorske tradicije našeg grada ipak u potpunosti ne zaboravi.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …