Pripremaju se dvije krivične prijave protiv bivših direktora

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) “Danu” je saopšteno da pripremaju dvije krivične prijave protiv bivših direktora srednjih škola, zbog sumnje u nezakonito trošenje finansijskih sredstava. Kako navode, finansijska dokumentacija je nepobitna i jasna, na osnovu čega će biti podnesen mnogo veći broj krivičnih prijava. Uprava Srednje trgovinske škole “Sergije Stanić” je prije nekoliko dana podnijela prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv lica koja su u prethodnom periodu rukovodila tom ustanovom, zbog navodnih zloupotreba službenih ovlašćenja lažnog prikazivanja bilansa, zloupotrebe socijalnih prava zaposlenih kao i umanjenja državne imovine i prihoda.

MPNKS, kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić, sprovodi detaljnu kontrolu finansijskog poslovanja u jednom broju škola u kojima su revizijom došli do podataka da su sredstva trošena mimo propisa. Iz tog resora poručuju da neće biti pošteđeni ni novi direktori obrazovnih ustanova, ukoliko se utvrdi da su novac ustanove trošili nenamjenski. Objašnjavaju da su pod posebnim skenerom srednje škole, gdje su utvrđene i češće zloupotrebe.

Već izvjesno vrijeme sprovodimo reviziju finansijske dokumentacije u više obrazovnih ustanova. Provjeravamo kako su se trošila sredstava u prethodnom periodu i da li su nadležni organi o tome adekvatno obaviješteni. Nastavićemo da utvrđujemo odgovornost svih direktora i iniciramo pokretanje krivičnog postupka. Finansijska dokumentacija je nepobitna i veoma jasna. Ubrzo će biti podnijete još dvije krivične prijave protiv bivših direktora srednjih škola, a u pripremi je mnogo veći broj. Još ne možemo govoriti o imenima i detaljima dok se kompletno ne završi revizija, ali u narednom periodu će se znati više o tome. Kao što smo i ranije isticali, tužbe direktora protiv rješenja o razrješenju otvorile su “Pandorinu kutiju” i otkrivaju sva nepočinstva bivših direktora. Maltene smo pokrenuli reviziju u skoro svim obrazovnim ustanovama, kako bi izvršili kontrolu trošenja novca. Ljudi koji su zaduženi za ovakve revizije izuzimaju kompletnu dokumentaciju i dio po dio provjeravaju – zaključuje se u saopštenju.

Dan

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …