Stručnjak: Dojave o bombama imaju za cilj stvaranje atmosfere straha

Dojave o postavljenoj bombi imaju za cilj stvaranje atmosfere straha, a ne konkretnu prijetnju, budući da onaj ko je namjeren da nešto uradi ne upozorava prije toga svoje mete – kazao je za Pobjedu sudski vještak za zaštitu od požara, eksploziva i eksplozivnih sredstava Radovan Popović.

Sagovornik koji je kao dugogodišnji policijski i stručnjak Forenzičkog centra za eksplozive više od dvije decenije radio na demontiranju zaostalih bombi i eksplozivnih naprava, naveo je da je u slučajevima kojima je bio svjedok, i na kojima je bio angažovan, svaka dojava o bombi se ispostavila kao – lažna, ali se svaka mora ispitati.

Onaj ko planira i želi da tako nešto uradi, ne šalje upozorenja i imejlove. Rekao bih da, kao u mnogo slučajeva do sada, takva dojava ima cilj da izazove strah. To je više psihološki atak koji proizvodi nesigurnost i njime se postižu neki drugi ciljevi – ocjenjuje Popović.

Prema njegovim riječima, svaka dojava se provjerava kroz tzv. kontradiverzioni pregled (KDZ), prema utvrđenim procedurama.

To rade obučeni i specijalizovani timovi koji posebnom opremom i detektorima pretresaju svaki pedalj objekta. To podrazumijeva i ventilaciju, kao i sve potencijalne tačke na kojima može biti skrivena eksplozivna naprava – naveo je Popović.

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …