MUP objasnio razloge prizemljenja Avio-helikopterske jedinice

Dana 4.10.2021. godine Vladi Crne Gore upućena je na razmatranje Informacija o potrebi unapređenja stanja u Avio-helikopterskoj jedinici MUP-a. U Informaciji se konstatuje zatečeno zapušteno stanje. Dakle, detaljna analiza naslijeđenog stanja, kao i predložene mjere i aktivnosti koje treba preduzeti radi unapređenja stanja.
U Informaciji je naznačeno da je budžetom za 2022. godinu neophodno obezbijediti 7,3 miliona eura, kako bi AHJ elementarno funkcionisala i mogla da pristupi proceduri javnih nabavki, između ostalog u cilju obezbjeđivanja održavanja i osiguranja vazduhoplova.
Poređenja radi, MUP-u je Budžetom za 2022. godinu za cijeli program zaštita i spašavanje, u okviru kojeg je i AHJ, opredijeljeno ukupno 3.980.824,85€.
Takođe, istaknuto je da osiguranje vazduhoplova ističe 1.12.2021. godine, te da su opredijeljena sredstva u iznosu od 245.000€ nedovoljna za kasko osiguranje tri protivpožarna aviona i dva velika helikoptera, pa usljed kompleksnog reosiguranja na kraći rok, hitno su potrebna dodatna sredstva u iznosu od 200.000€.
Vlada Crne Gore je zaključkom broj 04-4797/2 od 7.10.2021. godine, sa sjednice održane istog dana, odgodila odlučivanje o Informaciji o potrebi unapređenja stanja u AHJ.
Kako tada, tako i danas, razlozi nam nisu poznati.
U međuvremenu, MUP se više puta obraćao Ministarstvu finansija i socijalnog staranja u cilju obezbjeđivanja sredstava. MFSS je dana 29.12.2021. godine preusmjerilo sredstva za ovu namjenu Upravi za katastar i državnu imovinu, koja je nadležna za sprovođenje postupka ove javne nabavke, jer je centralizovana u skladu sa propisima.
Shodno Zakonu o javnim nabavkama, uplata tri dana pred istek kalendarske (budžetske) godine onemogućava raspisivanje tendera u tekućoj budžetskoj godini zbog ulaska u novu budžetsku godinu.
Budući da se radi o centralizovanoj javnoj nabavci, morao se čekati Plan centralizovanih javnih nabavki za 2022. godinu, da bi se raspisao tender.
Dakle, na vrijeme smo dostavili odgovarajući akt sa procjenom stanja, potreba i hitnim mjerama. U datoj situaciji MUP je uradilo sve što je bilo u moći ovog ministarstva.
Posljedice, čiji smo svjedoci, su nam i tada bile jasne i na njih smo upozoravali, ali nije imao ko da nas čuje.

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …