Udarne vijesti

Zenka: Nijesam više optimističan povodom manjinske vlade, stvorile se nove okolnosti

Predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka kazao je za portal Standard da nakon posljednjeg sastanka povodom formiranja manjinske vlade, više nije optimističan. Ne zna ko je ili šta kočnica u pregovorima, ali je izričit da to nijesu opozicione političke partije. Zenka, između ostalog, ističe da je prema njegovom mišljenju inicijativa Otvoreni Balkan, nož u leđa Crnoj Gori i njenom evropskom putu.

Na pitanje da li su zadovoljni tokom pregovora o manjinskoj vladi i kada očekuje da će se privesti kraju, Zenka je kazao da mu više nije jasno ni da li će te vlade biti.

”Sada, nakon posljednjeg sastanka koji smo imali, nejasnoće su mi malo veće. Nijesam više toliko optimističan. Vlada je trebalo koliko juče da bude formirana, kasnimo u svemu, a hoće li je i biti, sad mi nije više jasno”, odgovorio je Zenka.

Upitan ko je ili šta je kočnica u pregovorima, predsjednik DUA ističe da to zasigurno nijesu partije opozicije koje su pružile podršku mandataru Dritanu Abazoviću.

”Ne znam, znam da ja nijesam. I znam da tokom naših susreta koje smo imali sa mandatarom i ostalim partijama sa kojima smo činili opoziciju ovih godinu i po dana, što se tiče nas 40, kod njih nijesam vidio neki problem u vezi sa formiranjem nove vlade.

A mandatar kako to zamišlja i hoće ne znam, on će sam, valjda ovih dana, dati konkretan odgovor hoće li biti ili neće biti vlade”, kazao je Zenka.

Govoreći o tome da li je prihvatljiv koncept koji im je predstavio mandatar Abazović, te da li ispunjava uslove njegove partije, Mehmed Zenka navodi da su se stvorile neke nove okolnosti.

”Ja sam više da se držimo dogovora koji smo imali, nas 40 koji smo dali podršku novom mandataru, DPS bez učešća u vlasti, SD, SDP i manjinske partije. Mi smo Abazoviću dali još prije mjesec dana podršku, dva dana prije nego je dobio mandat za sastav vlade. Čekali smo SNP kako će odlučiti, a onda su se stvorile i neke nove okolnosti kojima treba prije svega mandatar da se pozabavi”, naveo je on.

Kada je riječ o nesuglasicama koje su nastale povodom Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore koji je pripremila opozicija kao uslov za podršku vladi, Zenka kaže da je on tu platformu potpisao i da ne zna detalje o nekom novom sporazumu, o kojem se govorilo.

”Mi smo potpisali platformu koja je podrazumijevala neke, recimo, preduslove koji bi vladi poslužili kao motivacija da radi u tom pravcu. Mislim da su svi prihvatili te principe, nijesam vidio da je nekom neprihvatljivo, makar kada je riječ o nas 40 koji činimo opoziciju.

Ja sam potpisao to i koliko sam ja shvatio za mandatara je to bilo prihvatljivo. Za SNP ne znam, jer nijesam učestvovao direktno u razgovorima sa njima. Tu mi je totalna nepoznanica što će oni i kako će, kakva je to nova platforma i o čemu se radi, još nisam imao uvid u to i ne mogu ništa reći”, kazao je Zenka u razgovoru za Standard.

Upitan da li oni postavljaju posebne uslove i da li mu je to prihvatljivo, ističe da nije vrijeme za tako nešto.

Standard

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …