abazovic

ABAZOVIĆ: Krivokapić htio da obesmisli odluku o sankcijama

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, kaže da je premijer Zdravko Krivokapić na sjednici Vlade predložio nove zaključke, kojim bi se, kako smatra Abazović obesmislja odluka o uvođenju sankcija Rusiji. “Ovo što je pokušano da se predloži je neprimjereno za zemlju koja je predvodnik pristupanja EU i članica NATO-u”, kazao je Abazović.

Sjednica Vlade Crne Gore prekinuta je zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primjeni sankcija definisanih tačkama 11, 12, 13 usvojenog dnevnog reda, saopšteno je prethodno iz Vlade.

Abazović je novinarima rekao da je današnja sjednica Vlade završena, a ne prekinuta.

“Nije sjednica prekinuta, nego je premijer izašao i rekao – sjednica je završena za danas i ja nemam namjeru da se vraćam, a možemo elektronski da se izjasnimo”, kazao je Abazović na vanrednoj pres konferenciji.

On navodi da je na sjednici sve bilo uredu dok se nije došlo do tačaka koje se odnose na uvođenje sankcija Rusiji, iako je to prošlo Komisije za politički sistem i ekonomska pitanja.

“Premijer Krivokapić je predložio nove zaključke, čime je po mom ličnom sudu htio da obesmisli odluku o sankcijama. Razlozi mi nisu poznati, ali mogu da pretpostavim”, naveo je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je poručio i da se u kriznim situacijama moraju zauzimati strana, te da smo u ovom trenutku na strani Sirije, Venecuele, jer nijesmo uveli sankcije Rusiji.

“Zaključci koji su bili predloženi na Komsiji za politički sistem su bili vrlo jasni nedvosmisleni, usklađeni sa onim što je Savjet EU usvojio, što su usvojile sve zemlje članice EU i još neke zemlje koje nijesu članice. Nije ni pravno ni politički valjano obesmišljavanje zaključaka i to ide na štetu samo CG”, poručio je Abazović.

Kaže i da je, nakon toga, nastao šum u komunikaciji između premijera Krivokapića i šefa diplomatije Đorđa Radulovića.

“Ovo što je predloženo je neprimjereno za zemlju koja predvodi EU integracije i koja je članica NATO”, naveo je Abazović i dodao kako se u kriznim situacijama mora zauzeti strana.

I moramo da znamo da je ta strana, strana svih razvijenih država u svijetu, a ne strana u ovom trenutku Ruske federacije, Sirije i Venecuele. Ako neko misli drugačije, mislim da pravi veliku štetu i podriva naš cilj, a to je da što budemo članica EU.

Naša strana se zna, ako neko misli drugačije mislim da pravi štetu i podriva ono što je naš cilj, a to je članstvo u EU”, kazao je Abazović.

On je naveo da neće glasati za onakva rješenja kakva je predložio premijer Zdravko Krivokapić.

“Krivokapić je predlagao da ovlasti MVP da sprovodi EU politiku, ali MVP ne može da sprovodi politiku sancija, jer MVP se ne bavi ulaskom ljudi u zemlju, time se bavi MUP, ne može da zaplijeni jahtu, ne može da zamrzne račun ili oduzme imovinu, govorim hipotetički”, naveo je Abazović.

Abazović ističe da je njegov zahtjev bio da se zaključak napravi da se Vlada CG uskladi sa odlukama Savjeta EU o restriktivnim mjerama prema Rusiji.

Naveo je i da Vlada danas ne bi imala kvorum da nijesu došli on, kao i ministri Đorđe Radulović i Sergej Sekulović.

On je naveo da su sporazum potpisali iste one parije koje su potpisale Memorandum o saradnji.

“Ako budemo sastavljali vladu sva pitanja koja budu misli da su škakljiva neka stave na sto”, naveo je Abazović, i dodao da načelno do ponedjeljka očukuje odgovore ostalih partija o manjinskoj vladi.

“Neka se ili desi što prije ili da idemo na izbore”, poručio je Abazović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …