Potrebna fiskalna opreznost u vremenu geopolitičke i ekonomske krize

U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora da bude zasnovana na načelu opreznosti, ključna je poruka 29. Kopaonik biznis foruma. Ovogodišnji skup trajao je od 6. do 9. marta i obuhvatio je 33 panela, dok je čak jedna trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se upravo ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.
„U hotelu Grand Kopaonik bilo 1250 učesnika, dok je skup u samo prva tri dana Foruma, online pratilo oko 6000 učesnika. Rad 29. Kopaonik biznis foruma je pratilo i 100 akreditovanih novinara. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela“, izjavio je Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije
On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svijetlu Agende održivog razvoja.
“Učesnici u načelu saglasni da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, načelu štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast“, kazao je Vlahović.
Kao panelisti iz Crne Gore, učestvovali su Nina Drakić v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore i Mladen Bojanić ministar kapitalnih investicija. U okviru posebnog panela na temu Luštica Bay – nekretnine i druge investicione mogućnosti u novom gradu govorile su Sandra Kulić, viši izvršni direktor prodaje Luštica Development i Milica Starčević, projektni menadžer Luštica Development.
Predsjednik Saveza ekonomista Srbije najavio je da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mjestu i naredne godine, od 5. do 8. marta.

Provjerite slična mjesta

Drugi najveći turoperator u Evropi poručuje Njemcima: „Dođite u Crnu Goru, zato što je ovdje sve autentično“

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je domaćin DRV fvw Destination Forum-a, u okviru …