Udarne vijesti

Potrebna fiskalna opreznost u vremenu geopolitičke i ekonomske krize

U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora da bude zasnovana na načelu opreznosti, ključna je poruka 29. Kopaonik biznis foruma. Ovogodišnji skup trajao je od 6. do 9. marta i obuhvatio je 33 panela, dok je čak jedna trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se upravo ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.
„U hotelu Grand Kopaonik bilo 1250 učesnika, dok je skup u samo prva tri dana Foruma, online pratilo oko 6000 učesnika. Rad 29. Kopaonik biznis foruma je pratilo i 100 akreditovanih novinara. Izuzetno smo zadovoljni posjećenošću kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela“, izjavio je Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije
On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, ali sve u svijetlu Agende održivog razvoja.
“Učesnici u načelu saglasni da sada živimo u vremenu izrazite geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, načelu štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast“, kazao je Vlahović.
Kao panelisti iz Crne Gore, učestvovali su Nina Drakić v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore i Mladen Bojanić ministar kapitalnih investicija. U okviru posebnog panela na temu Luštica Bay – nekretnine i druge investicione mogućnosti u novom gradu govorile su Sandra Kulić, viši izvršni direktor prodaje Luštica Development i Milica Starčević, projektni menadžer Luštica Development.
Predsjednik Saveza ekonomista Srbije najavio je da će naredni, jubilarni, 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mjestu i naredne godine, od 5. do 8. marta.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …