Kosovo opcija za prebacivanje borbenih aviona MIG-29 Ukrajini

Pitanje isporuke borbenih aviona MIG-29 Ukrajini pokrenulo je diskusiju kako provesti takvu odluku, a da članice NATO-a ne budu direktno uključene. Kako prenosi njemački medij Tagesschau jedna od opcija je da avioni budu prebačeni s Kosova.

Podsjećamo, poljski premijer Mateusz Morawiecki danas je kazao da svaku odluku o isporuci ofanzivnog oružja Ukrajini članice NATO-a moraju donijeti jednoglasno.
“Poljska nije strana u ovom ratu i NATO nije strana u ovom ratu. Tako ozbiljna odluka kao što je predaja aviona mora biti jednoglasna i nedvosmisleno usvojena od svih članica vojnopolitičke alijanse”, rekao je Morawiecki.

Poljska je ranije odlučila staviti svoje borbene avione MIG-29 Sjedinjenim Američkim Državama kako bi ih oni mogli ustupiti Ukrajini, što su iz SAD-a ubrzo odbili.

Ipak, razmatra se mogućnost da se avioni prefarbaju u bazi SAD-a u Ramsteinu u Njemačkoj i prebace u zemlju koja nije članica NATO-a ili Evropske unije. Zatim bi ih ukrajinski vojnici odatle mogli prebaciti u Ukrajinu.

Kako piše njemački list nijedna zemlja još nije imenovana u tom smislu, ali se Kosovo smatra jednom od mogućih opcija.

Zanimljivo je da niti Ukrajina, niti Rusija ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju.

Klix

Provjerite slična mjesta

Katnić pregledan u Kliničkom centru

Pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sproveden je oko 13 časova iz Istražnog zatvora …