Ako neće Bulajić sjednicu bi mogao zakazati Ibrahimović

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović mogao bi da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude izabran novi predsjednik Skupštine, ukoliko to odbije trenutni predsjedavajući Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz vrha stranaka koje pregovaraju o manjinskoj vladi saopštilo je da je ,,rješenje da se spriječi blokada parlamenta da Ibrahimović zakaže sjednicu, o čemu se već razgovaralo na nivou lidera stranaka“.

– Nema više čekanja, ukoliko Bulajić neće ili ne želi ili ne smije da to uradi, ukoliko se odluči da krši zakon, sjednicu će zakazati Ibrahimović, takođe potpredsjednik Skupštine – saopštio je izvor Pobjede koji je jedan od lidera stranaka koje pregovaraju o manjinskoj vladi.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić iz DF-a saopštio je 25. februara da neće 3. marta zakazati sjednicu na kojoj treba da se raspravlja o novom predsjedniku parlamenta.

Sazivanje sjednice za 3. mart zatražila je opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista i poslanici Građanskog pokreta Ura, iz dosadašnje parlamentarne većine.

– Da obavijestim međunarodnu i domaću javnost, da neću zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore, zbog toga što se nijesu stekli politički uslovi – naveo je Bulajić, koji funkciju šefa parlamenta obavlja od smjene Alekse Bečića, lidera Demokrata, na osnovu stavke iz Poslovnika po kome funkciju predsjedavajućeg obavlja potpredsjednik Skupštine koji je iz kluba poslanika koji ima najveći broj poslanika.

Međutim, po istom Poslovniku, Bulajićeve opstrukcije su ograničene jer se nakon razrješenja predsjednika Skupštine njegov nasljednik mora izabrati već na sljedećoj sjednici.

– U slučaju prestanka funkcije predsjednika Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, Skupština će na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora predsjednika Skupštine, u skladu sa odredbama ovog poslovnika – navodi se u Poslovniku, član 16.

Bečić je smijenjen 7. februara i, prema tumačenju pravnih stručnjaka, odredba o izboru predsjednika Skupštine je imperativna i Bulajić zalazi u zonu kršenja zakona.

U članu 16 se navodi da glasanjem za izbor (novog) predsjednika, u smislu stava 1 ovog člana, rukovodi potpredsjednik Skupštine, kome u radu pomaže generalni sekretar Skupštine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …