Danas protest bivših radnika KAP-a: Traže 8,5 miliona eura

Bivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica okupiće se danas u devet časova ispred Vlade, jer još nije pronađeno rješenje da im se uplate beneficije od 8,5 miliona koje im duguju iz perioda kada je ova kompanija bila u stečaju, potvrđeno je „Danu“ od strane ove grupe radnika. Oni su prethodne sedmice održali sastanak sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, na kom je dogovoreno da pravni timovi Vlade i predstavnika sindikata pronađu zakonsko rješenje kojim bi Elektroprivreda uplatila novac, čime bi se namirila potraživanja radnika, međutim, konkretnijih pomaka po ovom pitanju još nema.

Predstavnici radnika na sastanku su upoznali potpredsjednika Abazovića sa situacijom, istakavši da im beneficirani radni staž nije uplaćivan, te da su u toku stečaja kršena brojna prava radnika, poput nepoštovanja prava na odmor, državne praznike i druge povlastice. Abazović je tom prilikom istakao i da je država spremna da pomogne radnicima, te pozvao da zajedničkim djelovanjem pravnih timova pronađu najbolje rješenje.

Povezivanje beneficija očekuje oko 360 radnika, od kojih bi oko 150 trebalo da ostvari pravo na penziju, na osnovu izmjena zakona o PIO koji je usvojen krajem prošle godine. Tim zakonom je omogućeno da se radnici iz rudarsko-metalskog sektora penzionišu sa 30 godina radnog staža. Radnicima KAP-a se duguje povezivanje benificiranog radnog staža u periodu od 2007. godine do gašenja fabrike, a spremnost da im uplati novac za to iskazala je Elektroprivreda. Iz EPCG su ranije istakli da je nakon gašenja KAP-a ostvarena dobit od prodaje električne energije, te da se tim novcem mogu pomoći radnici ugašenog preduzeća, ali je potrebno pronaći pravni okvir. Krajem prošle sedmice iz Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem je čelu Mladen Bojanić, istakli su da čekaju zvaničnu inicijativu ili predlog od Elektroprivrede kako bi se izjasnili da li novac od ostvarene dobiti može biti preusmjeren na povezivanje beneficiranog radnog staža. Radnicima su beneficije prestale da se uplaćuju 2007. godine kada su Rusi preuzeli upravljanje fabrikom koja je otišla pod stečaj 2013. godine.

Dan

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …