Đukanović Pahoru kazao ključan prioritet manjinske Vlade

Predsjednik Đukanović se odvojeno sastao sa Predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, komesarom EU za budžet i finansije Johanesom Hanom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Predsjednici Đukanović i Pahor su razmijenili informacije o ključnim dešavanjima na unutrašnjem i regionalnom planu od njihovog posljednjeg susreta u novembru u Parizu, kao i planovima inicijative Brdo – Brioni. Saglasili su se o neophodnosti intenziviranja dinamike politike proširenja za dostizanje stabilnosti regiona, uz zajedničku ocjenu da se nacionalizam može zaustaviti jedino evropskim projektom.

Slovenija će nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je upoznao predsjednika Pahora da deblokada pregovaračkog procesa Crne Gore mora biti ključni prioritet njene buduće vlade, što je uslov za njegovu podršku budućoj većini.

Dogovorena je uzvratna zvanična posjeta Predsjednika Crne Gore Ljubljani u drugoj polovini ove godine.

Sastanak s komesarom Hanom bila je prilika za detaljniji osvrt na napredak regionu u odnosu na period kada je Han obavljao funkciju komesara za proširenje. Komesar Han se interesovao za Predsjednikovu ocjenu stanja u regionu i unutrašnju situaciju u Crnoj Gori i perspektivu formiranja nove vlade.

Saglasili su se da bi napredak pregovora u više zemalja povećavalo povjerenje u politiku proširenja među zemljama EU. Pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz dosadašnji napredak Crne Gore, tome bi dali podsticaj, zaključuje komesar Han.

Predsjednik Đukanović je ocijenio da bi to bilo kapitalno važno. Zahvalio je komesaru Hanu na inicijativi za susret, računajući da je i to potvrda da je pitanje proširenja pitanje cjelokupne EK, podsjećajući na poruke predsjednice fon der Lajen o EU kao geopolitičkom igraču.

U kontekstu unutrašnjih prilika, predsjednik Đukanović je kazao da je primarni cilj obezbjeđivanja podrške vladi u parlamentu koja bi omogućila hitnu deblokadu pregovora u poglavlju 23 i dobijanje nove dinamike zatvaranja poglavlja.

Dogovoren je nastavak komunikacije koji će pitanje proširenja i stabilnosti regiona držati u fokusu EK.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …