Udarne vijesti

Lav vrijedi 200.000 eura, znaju mu ime, ali ne znaju ko ga je prokrijumčario!?

Agencija za zaštitu životne sredine podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

“Postoje osnovi sumnje da je djelo izvršeno od strane više počinilaca, a vrijednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procjenjuje na iznos od oko 200.000 eura”, navode iz Agencije

Ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora ili ko izbjegavajući mjere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili prijetnje, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, previđeno je članom 265 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Nadalje, članom 311 određeno je da, ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrijednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

Konačno, članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno je da, ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine..

Agencija apeluje na nadležne organe da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stavlja na raspolaganje, a sve kako bi se pristupilo ovom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Mladunče lava Simba, koje je danima lutalo Budvom, pronađeno je i smješteno privremeno u azilu za mačke i pse u Podgorici.

CdM

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …