Osigurali se: Direktori će primati 75 odsto plate godinama i ako ih smijene

U menadžerskim ugovorima čelnih ljudi državnih energetskih kompanija predviđeno je da će u slučaju smjene i prijevremenog odlaska s funkcije do kraja predviđenog mandata primati naknadu od 75 odsto mjesečne zarade, saznaje Pobjeda. Naša redakcija je povodom toga kontaktirala Elektroprivredu (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), Rudnik uglja i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), ali je odgovor, i to nepotpun, dobila samo od EPCG.

EPCG

Novi menadžment EPCG je prekinuo s pređašnjom praksom u vezi sa otpremninama, tako što su se članovi aktuelnog rukovodstva odrekli otpremnina u slučaju prijevremenog odlaska s funkcije. Na otpremnine je, u prethodnim godinama, odlazila pozamašna suma, čak i za standarde uspješne kompanije kakva je EPCG – kazali su Pobjedi iz EPCG.

Nijesu, međutim, odgovorili na pitanje da li je u ugovorima predsjednika Borda Milutina Đukanovića i izvršnog direktora Nikole Rovčanina precizirano da će im, u slučaju smjene, biti isplaćivana naknada od 75 odsto mjesečne zarade do kraja predviđenog mandata, kako je nezvanično rečeno Pobjedi.

Profesorica radnog prava na Univerzitetu Crne Gore Vesna Simović-Zvicer je Pobjedi saopštila da u Zakonu o privrednim društvima postoji odredba da izvršni direktor ima pravo na otpremninu ako bude razriješen prije isteka mandata, ako je to predviđeno ugovorom o radu.

Takođe po Zakonu o radu je predviđena otpremnina u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, s tim što ima odredba u Zakonu o radu da se uvijek može ugovorom o radu steći veći obim prava. Ali taj obim prava treba da se vezuje za trajanje radnog odnosa i eventualno za otpremninu, a ne da imate primanja poslije prestanka radnog odnosa, jer poslodavac treba da vas odjavi sa osiguranja kad vam otkaže ugovor o radu – pojasnila je Simović-Zvicer.
Prema njenim riječima bilo bi problematično da neko prima mjesečnu naknadu po prestanku radnog odnosa u mjesečnim iznosima i da to Zakon o zaradama u javnom sektoru ne predviđa.

Zakon
Inače plate izvršnih direktora i predsjednika Odbora direktora u preduzećima u državnom ili u većinskom državnom vlasništvu, kao ni prethodnih nekoliko godina za vrijeme bivših vlada i dalje ne zavise od uspješnosti poslovanja kompanija na čijem su čelu, tako da ni u slučaju loših rezultata i poslovnih gubitaka ne dolazi do smanjenje njihovih zarada. Iz Ministarstva kapitalnih investicija najavili su u novembru prošle godine da zajedno sa Ministarstvom finansija pokušavaju da stvore institucionalni okvir kako bi se zarade i naknade upodobile sa poslovnim rezultatima i stanjem u kompanijama.

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …