CG KRIMINAL: Automatska puška 400 eura, plastični eksploziv do 4.000 eura

Kriminalni obračuni crnogorskih klanova „škaljarskog” i „kavačkog”, u kojima je od 2015. godine stradalo više od 50 muškaraca, iziskuju ozbiljnu organizaciju nabavke oružja i eksploziva koji se koriste za likvidacije žrtava. Ono što je posebno važno i jednom i drugom klanu jeste da sakrije tragove odakle je oružje nabavljeno, kao i ko je posrednik, a ko glavni izvor. Sumnja se da crnogorski kriminalci nabavljaju ilegalno oružje iz „nepresušnih” izvora, najčešće iz Albanije, Srbije i sa Kosova.

Istraživanje o malokalibarskom naoružanju pokazuje da su 2017. godine Crna Gora i Srbija, svaka sa po 39,1 komada oružja na 100 stanovnika, rangirane na trećem u svijetu i na prvom mjestu u Evropi po broju oružja u civilnom posjedu.

Jugoistočna Evropa zasićena je oružjem preostalim iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, građanskih nemira u Albaniji 1997. godine, i onim korišćenim na Kosovu 1999. i u Sjevernoj Makedoniji 2001. godine. Prema procjenama UN-a i Evropola, postoji više od tri miliona ilegalnog oružja u šest zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatskoj. Oružje se takođe nastavlja proizvoditi u regionu, uključujući protivtenkovsko oružje, eksplozive, minobacače, ručne raketne bacače i lake protivavionske topove uglavnom za izvoz. Ukupno, Srbija i Crna Gora bilježe 39,1 komada oružja (legalnog i ilegalnog) na 100 stanovnika- navode iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Poluautomatske puške koštaju između 150 i 300 eura, dok su automatske puške oko 200 do 400 eura. Eksplozivi sa Zapadnog Balkana mogu se naći i na crnom tržištu: plastični eksploziv C4 košta između 1.500 i 4.000 eura po kilogramu. Većina tog oružja je sakrivena u kućama ljudi, dostupna na crnom tržištu ili u posjedu kriminalaca. Međutim, važno je napomenuti da oružje ne koriste samo kriminalne grupe unutar regiona, već se krijumčari i širom Evrope, često od strane grupa koje se takođe bave trgovinom drugom ilegalnom robom. Ono takođe završava u rukama terorista.Ove prekogranične transakcije stvaraju povezane IFF-e-navode iz GI.

Dan

Provjerite slična mjesta

Praznici doveli turiste, gužve na graničnim prelazima

Zbog povećanog prliva gostiju u Crnu Goru na svim graničnim prelazima u Herceg Novom zabilježene …