Prijavite na 080-555-555 ko ne poveća plate. Kazne će biti žestoke

Svi organi državne uprave su u potpunosti posvećeni i spremni za dosljednu i neselektivnu implementaciju najznačajnije poreske reforme u Crnoj Gori – naglašeno je na današnjoj prvoj sjednici Koordinacionog tijela za praćenje programa „Evropa sad” kojom je predsjedavao ministar Jakov Milatović, predsjednik Koordinacionog tijela.

Na sjednici je dogovoren način rada, usvojene su smjernice i precizirani zadaci organa uprave i institucija u predstojećem periodu, koji je ocijenjen ključnim za uspješnu realizaciju programa.

Polazeći od činjenice da je program normiran tako da bude u korist i zaposlenih i poslodavaca, iskazano je snažno uvjerenje da će se pokazati maksimalna društvena kohezija i odgovornost u njegovoj primjeni, na dobrobit čitavog društva i svih građana. Programom je omogućeno povećanje zarada zaposlenih i smanjenje poreskih opterećenja za poslodavce, što će uticati na povećanje potrošnje i ekonomski rast.

Predstavnici nadležnih organa državne uprave su iskazali potpunu spremnost i posvećenost za neselektivnu primjenu svih novih zakonskih rješenja, kao i da posjeduju sve neophodne institucionalne i administrativne kapacitete za strogu kontrolu izvršavanja zakonskih obaveza. Takođe, intenzivno se radi i na prilagođavanju softverskih rješenja i njihovom kvalitetnom uvezivanju, kako bi se optimizirala razmjena podataka među istitucijama i ostvarila efikasna međuresorska i međuinstitucionalna saradnja. Konstatovano je da država posjeduje sve neophodne podatke čijom se analizom i upoređivanjem, već u ranoj fazi, može spriječiti i otkriti svaka moguća zloupotreba novih zakonskih rješenja.

Na sjednici je dogovoren model jačanja kadrovskih kapaciteta inspekcijskih organa unutrašnjom preraspodjelom poslova, kako bi svi raspoloživi resursi bili stavljeni u funkciju dosljednog i neselektivnog inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem svih zakonskih obaveza. Dogovoreno je i unapređenje besplatnog telefonskog servisa za prijavu svih nepravilnosti od strane građana preko broja 080-555-555, koji će biti dostupan u dvije smjene, sa obavezom prioritetnog procesuiranja svih prijava prema nadležnim institucijama.

Predstavnici organizacija poslodavaca i sindikata su iskazali spremnost da u partnerskom odnosu sa državnim institucijama pruže podršku programu „Evropa sad”, kako bi bila otklonjene eventualne dileme i početna nesnalaženja poslodavaca u ispunjavanju zakonskih obaveza. U tom smislu, najavljeni su i sastanci sa privrednicima na kojima će moći da dobiju odgovore na konkretna pitanja i neophodna pojašnjenja novih administrativnih procedura.

Sagledavajući različite aspekte predstojećih obaveza, svi prisutni članovi Koordinacionog tijela izrazili su čvrsto uvjerenje da ne postoje nikakve suštinske prepreke za uspješnu implementaciju Programa koji je ocijenjen kao prekretnica i temeljni nosilac budućeg socijalnog i ekonomskog preobražaja crnogorskog društva i povećanja kvaliteta života naših građana.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …