Jako loša odluka uprave ToMontenegra. Evo o čemu se radi

Odluka To Montenegra da iznajmi novi avion tipa ,,erbas A-320“ ili ,,boing 737“ je najlošija odluka crnogorskog avio-prevoznika od osnivanja, smatra hrvatski i regionalni vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. On tvrdi da će nabavka drugačijeg modela aviona u floti od samo tri aviona znatno finansijski štetiti kompaniju. To Montenegro posjeduje dva ,,embraera“.

– To Montenegro je u prošlih pola godine imao veliki broj čudnih poteza. Neke možemo prepisati specifičnoj situaciji, neke nesnalaženju u ekspresnom pokretanju kompanije, neke lošim odlukama manadžmenta. No, ova odluka je istinski daleko najlošija i doslovce je egzistencijalna za kompaniju – kazao je Šćuric na regionalnom avio-portalu Zamaaero.

Šćuric je objasnio da se ne nabavlja drugačiji tip aviona u floti od tri plovila, već se ona unificira i operacije se prilagode tome.

– Pa ako imate potreba za više kapaciteta na pojedinoj liniji letite na toj liniji sa ,,embraerom E195“ i uvodite više frekvencija – rekao je Šćuric, objašnjavajući da avio-kompanije drugi model aviona uvode tek kada u floti imaju više od pet aviona. – Sve kompanije danas unificiraju flote. Je li To Montenegro svjestan što znači operativni haos dviju različitih posada, održavanja, operacijskih procedura – pitao je menadžment To Montenegro i upozorio da su ove godine potrošili puno novca, pa će teško finansijski preživjeti ovu zimu.

– I dok su ostali loši potezi nepotrebno pržili novac, ovaj je egzistencijalan i istinski će finansijski naštetiti kompaniji – naglasio je Šćuric. Podsjetio je da To Montenegro ima problem sa drugim ,,embraerom E195“, koji je na servisu više od mjesec dana, pa su morali unajmiti Džermanov E190, a sada u najmu ima i Trejderov ,,foker F100“.

– I ovo ,,prži“ ogroman novac jer kompanija u vlasništvu ima avion koji ne može letjeti, a u isto vrijeme plaća najmove drugim kompanijama. Imaš vlastiti avion, ali svejedno plaćaš drugima. Nije dobro – poručio je Šćuric. Izvršni direktor Air Montenegra Predrag Todorović je krajem prošle sedmice Televiziiji Vijesti saopštio da u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, kreću u nabavku novog aviona, tipa ,,erbas A-320“ ili ,,boing 737“. Todorović je naveo da je raspisan javni poziv za nabavku aviona, sa najmanje 144 sjedišta, jer su, kako kaže, analize pokazale kako su crnogorskom tržištu potrebni avioni većeg kapaciteta.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …