Njeguška pršuta na osmom mjestu na svijetu, a užička 15, dalmatinska iza njih

Balkan je zastupljen s tri pršuta u top 20. Njeguška pršuta iz Crne Gore nalazi se na 8. mjestu (4,6).

Globalni gastronomski vodič TasteAtlas objavio je novu rang-listu 20 najboljih pršuta na svijetu za studeni 2025. godine. Iberijski jamón i dalje vlada vrhom, no balkanski predstavnici ostvarili su zapažene pozicije: užička pršuta iz Srbije zauzela je 15. mjesto s ocjenom 4,5 zvjezdica, dok je dalmatinski pršut iz Hrvatske na 17. poziciji s 4,4 zvjezdice.

Prvo mjesto pripalo je jamón 100 % ibérico de bellota iz Španjolske i Portugala s ocjenom 4,8 zvjezdica. Slijede jamón ibérico de bellota (2., 4,7) i jamón ibérico (3., 4,7). Talijanski prosciutto di San Daniele nalazi se na 4. mjestu (4,7), a portugalski presunto do Alentejo na 5. (4,7).

Užička pršuta, proizvedena u zapadnoj Srbiji, dimi se na bukovom drvu i suši na planinskim vjetrovima Zlatibora. Proces zrenja traje najmanje 12 mjeseci, a koriste se autohtone pasmine svinja. Tradicija proizvodnje datira iz 19. stoljeća.

Dalmatinski pršut suši se na buri i soli Jadrana u zaleđu Dalmacije, uključujući područja Drniša, Sinja i Vrlike. Posjeduje zaštićenu oznaku izvornosti Europske unije. Zrenje traje 12 do 18 mjeseci, a ključni čimbenici su morska sol i vjetar bura.

Balkan je zastupljen s tri pršuta u top 20. Njeguška pršuta iz Crne Gore nalazi se na 8. mjestu (4,6). Španjolska ima sedam predstavnika, Italija pet, Portugal pet, dok su Crna Gora, Srbija i Hrvatska jedine zemlje izvan Iberijskog poluotoka i Italije u vrhu.

Večernji.hr

Obavještenje o kolačićima (cookies)

Ovaj veb sajt koristi kolačiće (cookies) kako bi vam obezbjedio najbolje iskustvo korišćenja. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem uređaju i pomažu nam da analiziramo saobraćaj, personalizujemo sadržaj i omogućimo funkcionalnosti kao što su prijavljivanje ili čuvanje postavki.