Poznato do kada će trajati paklene vrućine

Ljetnje vrućine u Crnoj Gori potrajaće do 20. jula, pa se skoro punu sedmicu ne treba nadati osvježenjima.

Sa druge strane, u Crnoj Gori sve su prilike da ne postoji nikakav meteorološki kriterijum za uvođenje vanrednog stanja, iako su društvene mreže preplavljene fotografijama i snimcima da je temperature juče dostizala i preko 45 stepeni.

Beogradski meteorolog Nedeljko Todorović kazao je za Portal RTCG da u regionu, tačnije u Srbiji, ne postoji nikakav meteorološki kriterijum za uvođenje vanrednog stanja.

Pretpostavljam da u Crnoj Gori nema posebne definicije koji su to meteorloški uslovi, već se vanredno stanje uvodi po potrebi”, ocjenjuje on. 

Todorović smatra da nadležni organi kao sredstvo bezbjednosti uvode mjere po potrebi, što nije definisano strogo.

Ipak, kako tvrdi, u Grčkoj i Italiji postoje kriterijumi za uvođenje vanrednog stanja, a i posebne mjere u toku istog. 

“Grci i Italijani tokom velikih ljetnjih vrućina uvode stroge mjere kao što je smanjenje saobraćaja u velikim gradovima”, ukazao je on. 

Pošto su iz MUP-a prekjuče saopštili da trenutna meteorološka situacija može da dovede do suša i izazivanja požara, Todorović navodi da će se sušni period produžiti do kraja avgusta.

“U junu je bilo dosta kiše i pljuskova o nadoknađen je manjak padavina iz proljećnih mjeseca. Tokom većeg dijela jula biće sušni period i produžiće se do početka avgusta. To znači da se vegetacija suši, to jest trava i pojedino drveće, a to stvara uslove za šumske požare. Rastinje i biljke su tu na udaru”, ukazuje Todorović. 

Vrućina će potrajati i na cijelom Balkanu 

Todorović navodi da će ljetnja vrućina potrajati do 20. jula i da se do tada ne treba se nadati nikakvim osvježenjima.

Jedino se na sjeveru Crne Gore, u planinskim predjelima može zadesiti poneki pljusak, izgledno baš za vrijeme prazničnih dana 13. i 14. jula.

“Svakako biće ekstremnih temperatura. Vrućina će potrajati na cijelom Balkanu, pa i na prostoru Crne Gore”, kazao je Todorović. 

Kako je najavio, 22. jula vrućina će popustiti, ali samo na kratko.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …