Padaju cijene mlijeka: Na Novom Zelandu kolju muzne krave

Cijene mliječnih proizvoda padaju na najvažnijoj međunarodnoj berzi mlijeka, Global Dairy Trade (GDT) na Novom Zelandu.

Prvo su sredinom juna pojeftinili za blagih 0,5 odsto, a onda početkom jula indeks je pao još 6,9 %. To je najveći pad od avgusta prošle godine. Indeks cijena na GDT sada iznosi prosječnih 3.782 američkih dolara/t (3.496 €/t, op.ur.), piše Agrarheute.

Najveći uticaj ima pad cijena maslaca za 10,2 % na prosječnih 6.546 USD/t (6.051 €/t). Trend prati i bezvodna mliječna mast (maslo), cheddar i razna mlijeka u prahu.

Uzlazni trend cijena mlijeka lagano je usporio u drugom kvartalu 2024., naveo je Rabobank u svom globalnom izvještaju za maj. Tada su predvidjeli da će se oporavak biti spor, a što potvrđuje situacija na tržištu.

Veliku ulogu u svemu igra Kina koja širi vlastitu proizvodnju mlijeka kako bi bila nezavisna o uvozu, a čime se smanjuje potražnja na svjetskom tržištu.

Posljednja najveća kupovina na GDT došla je iz jugoistočne Azije i Okeanije, a ne Kine. Ta je država inače s Novog Zelanda uvozila mnogo mliječnih proizvoda, posebno mlijeka u prahu.

To znači da na Novom Zelandu ostaje višak ponude te dolazi do veće konkurencije s EU i SAD-om. Kako proizvodnja ne bi usporila, potrebno je da potražnja dođe s nekog drugog dijela svijeta.

Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), Novi Zeland ne samo da je nedavno snizio prognozu cijene mlijeka, nego je ono u aprilu manje proizvedeno, za 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Analitičari smatraju kako se ta zemlja prilagođava novim uslovima.

Trenutni podaci o klanju pokazuju da Novi Zeland smanjuje ovu proizvodnju. Naime, u aprilu su zaklali više muznih krava nego u istom mjesecu u posljednjih 6 godina. U odnosu na isti mjesec prošle godine bilo je 33,5 odsto više klanja.

(Agroklub)

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …