Đurović za “Dan”: Rekonstrukcija Vlade je pitanje dana

Poslanik Nove srpske demokratije Dejan Đurović kaže da će do rekonstrukcije Vlade doći vrlo brzo i da se radi o danima, jer nema potrebe za odugovlačenjem, naročito nakon ogromnog učinka parlamenta na evropskom putu Crne Gore.

Đurović za “Dan” ističe da se ne radi o nestrpljenju koalicije Za budućnost Crne Gore i NSD kojoj pripada za ulazak u Vladu, već o objektivnim okolnostima koje su nastale nakon izvanrednih rezultata Skupštine Crne Gore, a samim tim i Vlade.

– Poznato je da rezultati parlamenta, parlamentarne većine, pod dirigentskom palicom Andrije Mandića su nemjerljivi i veći su od rezultata nekoliko saziva unazad. Naši evropski partneri su pokazali pozitivno iznenađenje i oduševljenje rezultatima Skupštine. Možda je najbolji primjer reagovanje Olivera Varheljija, ali i drugih. Rezultat toga je i dobijanje pozitivnog IBAR-a, što nas dovodi ne samo na kucanje pred vratima EU, nego su nam ta vrata odškrinuta. Ovakav trend uspjeha rada parlamenta i same Vlade u budućnosti zahtjeva mnogo brže predlaganje zakona i usvajanje u parlamentu oko zatvaranje poglavlja i očekivani ulazak u Evropsku porodicu 2028, a ako ovako nastavimo i prije – kaže Đurović.

On ističe da će NSD i njeni koalicioni partneri iz DNP-a dati naše najbolje kadrove “čije reference i iskustvo će donijeti Vladi potrebnu sigurnost i utegnuti Vladu u svakom smislu”.

Niko ne misli da Ministarstvo uređenja prostora, Ministarstvo prosvjete ili Ministarstvo turizma nijesu do sada dali rezultate, ali smo sigurniji da će to biti mnogo efikasnije nego do sada. To isto mislim i za kadrove DNP koji će pokrivati mjesto potpredsjednika Vlade i ministra saobraćaja. Da li će biti i Bošnjačka stranka dio buduće Vlade zavisi od premijera Spajića i same BS. Naš stav je oličen u reakciji predsjednika parlamenta baš u trenutku kada su glasali za njegovu neuspješnu smjenu kad je rekao da što se nas tiče vrata su im otvorena – kaže Đurović.

I predsjednik Skupštine i NSD Andrija Mandić kaže da bi rekonstrukcija Vlade mogla da bude tokom naredne sedmice, 19. ili 20. jula, eventualno do kraja mjeseca.

Otvorena vrata za Bošnjačku stranku

Andrija Mandić kaže da, iako nije potpisnica sporazuma, vrata parlamentarne većine otvorena su za Bošnjačku stranku.

No, činjenica da ta partija na lokalnom nivou vlada sa DPS-om, može biti ograničavajući momenat. Zato parlamentarna većina, kaže Mandić, ima uslov.

– Postoji zahjtev parlamentarne većine da se oni rastanu sa DPS-om koji je opozicija i najjača opoziciona stranka i tako postanu neko ko može da bude dio buduće vlade. Ne možemo mi kao parlamentarna većina biti u koaliciji sa DPS-om preko jednog koalicionog partnera – zaključio je Mandić.

U Bošnjačkoj stranci, s druge strane, kažu da zvaničnih poziva za pregovore nije bilo, te da je sve što se može čuti u javnosti na nivou spekulacija.

Vlada će, kaže Mandić, biti proširena pa će pojedini resori pripasti dijelu parlamentarne većine koja je do sada manjinski podržavala izvršnu vlast.

Iz PES-a poručuju da će sve ići po koalicionom sporazumu, sa čim su saglasne i Demokrate.

Dan

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …