Podgoričani negoduju zbog poskupljenja kafe od 30 odsto, dok ugostitelji najavljuju veću cijenu i u lokalima

Kao što je ranije bilo i najavljeno, u Crnoj Gori je poskupila kafa. Cijena kilograma kafe više ne iznosi 9 već 12 eura što je povećanje od 30 odsto. Građani su za Gradsku RTV negativno komentarisali ovo poskupljenje, dok ugostitelji najavljuju da će podići cijenu kafe u svojim objektima.

Dan bez šoljice kafe mnogima je nezamisliv, a od juče taj užitak je skuplji.  Rajka Filipović, koja već 16 godina radi kao prodavačica u kiosku kafe kaže da su mnogi bili šokirani i da su unaprijed kupili po nekoliko kilograma.

„Kafa je bila 9 eura po kilogramu, 100 grama kafe koštalo je 90 centi, a od juče se poskupila. Narod ima reakciju, to je 30 odsto povećanja, sad je kafa 12 eura“, kaže za Gradsku RTV Rajka Filipović.

Većina građana primjećuje svakodnevno poskupljenje. U anketi za našu televiziju neki su negodovali.

I ugostitelji najavljuju poskupljenje kafe, te ističu da plate već duži vremenski period ne prate nove cijene.

Poznati podgorički ugostitelj i predsjednik Udruženja ugostitelja Momo Sladaković smatra da će nakon ovog poskupljenja mnogi umjesto uobičajene dvije kafe dnevno sada popiti samo jednu.

„Kafa je prije jednu godinu bila euro, sada košta 2 do 2,5 eura. Na gostu da izabere gdje će. Ništa nije skupo, neka ide tamo gdje god misli da je cijena realna. Zašto? Ovdje je kafa dva eura. Niko ga ne pita, neka pogleda u cjenovnik, skupo – skupo, neka traži drugo. To je tako, to je realno“, kazao je Sladaković.

Podsjećamo, sirova kafa brodovima stiže iz Indije, Brazila i Vijetnama, a ove godine zbog vremenskih prilika berba je slabija. Sve to utiče na skok cijena na svjetskom nivou, ali građanima to ne predstavlja utjehu.

GRADSKI

Provjerite slična mjesta

Dolar potonuo najniže u mjesec dana

Vrijednost dolara pala je i drugu uzastopnu sedmicu jer inflacija u SAD popušta, pa su …